Edo Biewinga en Maria Buitenkamp begonnen in 2006 met het telen van blauwe bessen in Drenthe, op een verwaarloosd akkerbedrijf waar jarenlang intensief mais werd verbouwd. Na 5 jaar van veel zorg, liefde en omschakeling naar biologisch konden ze voor het eerst oogsten. Sindsdien leveren ze hun blauwe bessen aan biologische winkels, zoals Odin. Ze verkopen verse bessen, diepvriesbessen, blauwe bessensap en siropen. Inmiddels werken ze biodynamisch en met zorg voor de natuur
‘’De blauwe bessen die wij telen zijn van origine Amerikaanse bessen. Ze zijn nauw verwant aan de Europese blauwe bes, maar de vruchten zijn groter, steviger en blijven langer goed. Wij telen ongeveer 20 rassen, elk met hun eigen unieke smaak en rijpingstijd, waardoor je een groot deel van de zomer verse bessen kunt kopen. En dankzij die verschillende rassen hebben we twee smaken puur sap: mild en fris. Blauwe bessen bevatten diverse vitaminen en mineralen en zitten bomvol antioxidanten. Dat kun je herkennen aan de blauwe en paarse kleur van de bessen.’’
‘’Voor blauwe bessen heb je een beetje een zurige, venige grond nodig en die vind je in Drenthe. Toen we bessen wilden telen hebben we veel verschillende plekjes bekeken en het land waar we nu zitten voldeed aan al onze eisen. Na 5 jaar konden we pas voor het eerst serieuze hoeveelheden oogsten."
“We werken vanaf het begin biologisch, dus onkruid moet je wieden en struiken continu goed verzorgen. In de zomer wordt er met veel hulp met de hand geoogst, het is dus erg arbeidsintensief. Bij bessen heb je aan een tros zowel rijpe als onrijpe bessen, de plukkers moeten heel goed kijken en de juiste bessen eruit halen.’’
‘’Alle dieren mogen op ons land komen en van de bessen meegenieten. Soms hebben we wel last van zwermen spreeuwen. Die komen met duizenden langs waardoor je in één keer een groot deel van je oogst kan verliezen. Als je ze niet wegjaagt dan heb je ook de kans dat ze de volgende keer hun vriendjes meenemen.”
“Veel telers gebruiken netten tegen vogels, maar het probleem is dat die daar vaak in verstrikt raken of dat jongen gescheiden raken van hun ouders. Dat willen wij niet. Daarom hebben we scholieren in dienst die als bijbaantje de spreeuwen verjagen. Dit doen ze door veel geluid te maken, te klappen en door het veld te fietsen.’’
‘’Voordat we het Demeter-keurmerk kregen zorgden wij al voor de natuur. Volgens Demeter-normen moet 10% van de oppervlakte van een biodynamisch bedrijf gewijd zijn aan natuurbeheer. Dit doen we door het creëren van nestgelegenheid, maar ook door natuurlijke slootkanten, een poel, singels en kruidenrijke randen.”
‘’Onze verse bessen zitten in een 100% kartonnen doosje. Er zijn misschien wel duurzame plastic varianten, maar veel mensen vinden dat super verwarrend. Bij onze verpakking is er geen twijfel over dat het 100% papier is.”
‘’Voor de diepvriesbessen hebben we wel gekozen voor een plastic zakje. Dat is praktisch gezien de enige mogelijkheid. We hebben daarbij bewust gekozen voor één bepaald soort plastic dat 100% recyclebaar is en minimaal belastend voor het milieu.’’
Maria en Edo wonen in Tiendeveen (Drenthe). Daar runnen ze, sinds 2006, blauwe bessen-bedrijf Noorderbos. Ze verkopen hun producten onder de naam PureBlu. Maria werkte voorheen bij verschillende milieuorganisaties. Edo bij organisaties die te maken hadden met landbouw en milieu, en bij het ministerie van landbouw.