Pompoen, pastinaak, knolvenkel, zoete bataat, bieten en regenboogwortelen; vroeger zag je die alleen in de biologische speciaalzaak. Tegenwoordig liggen deze groenten ook in de gewone supermarkt. Heeft de biologische sector daar een rol in gespeeld? Ik vroeg het aan Anneke Ammerlaan. Zij is al ruim 20 jaar foodtrend-analist en signaleert en onderzoekt trends in voeding. Daarnaast heeft ze jarenlang geschreven voor tijdschriften als Allerhande en Smaakmakend van BioNext.
"De biologische sector begon vooral als tegenbeweging tegen het gebruik van onder andere kunstmest en vanuit een gezondheidsvisie. In de jaren ’70 was de Franse chefkok Bocuse een pionier in het koken met biologische producten. Door hem zijn veel andere koks ook biologisch gaan koken en ontstond er een omwenteling. Koks ontdekten de fantastisch rijke smaak van biologisch. Daarnaast gingen koks meer met lokale kleine telers werken die samen begonnen te experimenteren met biologisch, zowel op het land, in de keuken, als op het bord.”
“In Nederland hebben we via het blad Smaakmakend van Bionext aan het geitenwollensokkenimago van bio gewerkt. Niet alleen in de horeca, maar ook in recepten in bladen ontdekte de consument door nieuwe groentegerechten dat de smaak van biologisch veel beter was en wat er allemaal verloren is gegaan aan groentenrassen door de jaren heen.”
“Rond 2010 was er de bankencrisis. Toen zag je dat mensen het milieu weer voorop gingen stellen. Vanaf toen gingen mensen massaal over op bio. De biologische sector werd de trendsetter. En al helemaal in vegetarische producten, waar veel mensen die bio eten toch al voor kwamen.”
“Vooral pompoen, schorseneren en pastinaak. Ook zag je binnen een bepaalde groente meer variatie ontstaan. Denk aan alle pompoenen die we nu hebben, gekleurde wortels, bieten of palmkool, een alternatief op boerenkool. Vroeger had je maar één soort pompoen, de oranje Hokkaido. Koks en telers hebben toen gezorgd voor veel meer variatie in pompoensoorten.”
“In de horeca en door recepten in bladen ontdekte de consument dat de smaak van biologisch veel beter is.''
"Op dit moment zie je vanwege de onzekere tijden een verarming in de supermarkten, waardoor er steeds minder variatie is. Gelukkig is er een generatie telers die innovatief is en zijn er bewegingen, zoals de biologische groenteveredeling, die zich verantwoordelijk voelen om groenten en fruit te innoveren en lekker te maken. Het is zo belangrijk om mensen te laten zien hoe simpel en hoe lekker groenten zijn."
‘’Mijn favoriete basis voor veel gerechten is een sjalotje, prei en een beetje ui. En dan doe ik daar groenten bij en wat verse kruiden. En als ik dat door pasta doe dan heb ik eigenlijk niet zoveel meer nodig. Omdat de smaak van die biologische groenten daar al doorheen zit.”
Meer variatie door nieuwe groenterassen
Op Odin boerderij De Beersche Hoeve worden groenten geteeld, groentezaden vermeerderd en nieuwe groenterassen ontwikkeld voor meer variatie op het land en in de winkel. Er wordt door biologische zaadvaste veredeling geselecteerd op eigenschappen die het beste passen bij lokale omstandigheden.