Je denkt misschien dat citroenen geel horen te zijn en dat de groene die je soms in onze winkels ziet niet rijp zijn. Niets is minder waar! De kleur zegt namelijk niets over hoe rijp ze zijn of hoe lekker ze smaken.
Of een citroen groen of geel is heeft te maken met het seizoen waarin ze geplukt zijn. Citroenbomen groeien in warme landen, zoals rond de Middellandse Zee. Onze citroenen komen meestal uit Spanje (Nature Present, Azahar) en soms uit Italië (Salamita, Biohortus). De bomen bloeien meerdere keren per jaar en hangen dus ook meerdere keren per jaar vruchten aan de verschillende soorten citroenbomen. Het seizoen bepaalt of ze groen blijven of dat ze geel worden. Dit heeft te maken met de lengte van de nacht en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Als de nachten langer en kouder zijn worden de citroenen geler doordat het caroteen in de schil geactiveerd wordt. Daarom zijn citroenen in de herfst, winter en het voorjaar voornamelijk geel en van juli tot september zijn er vooral groene citroenen.
Als je wilt dat je groene citroenen geel worden kun je ze nog een paar dagen in de volle zon leggen. De smaak verandert hier niet door, maar als je de citroenschil voor de garnering gebruikt kan dit handig zijn.
In de niet-biologische teelt wordt er soms voor gekozen om groene citroenen geel te laten kleuren. door ze bloot te stellen aan ethyleen. Bij onze citroenen wordt dat niet gedaan.
En dan zijn er ook nog limoenen. De limoen is familie van de citroen, maar kleiner, iets aromatischer en iets minder zuur. De limoen is meestal groen van kleur en komt uit de tropen. Hij wordt vaak gebruikt in de Thaise keuken en natuurlijk in de limoncello.
De limoen wordt van nature geel wanneer hij rijper wordt, maar wordt vaak groen geplukt. Dit heeft ermee te maken dat hij lang moet reizen voordat hij in Europa is en als hij geel op de boot gedaan zou worden, hij overrijp is wanneer hij hier aan zou komen.