Al 40 jaar biologisch. Het zit in ons DNA. Maar wat drijft andere mensen om te kiezen voor biologisch? Dit keer: Roeland Gerding, 37 jaar, mede-eigenaar De Groene Winkel in Zeist.
"Mijn ouders zijn De Groene Winkel begonnen en daardoor zou je denken dat biologisch er bij mij met de paplepel in is gegoten. Ze hebben het echter nooit opgedrongen, er werd thuis nooit een preek gehouden over wat zo geweldig was aan bio. Mijn moeder heeft voor mij ook gewoon Liga-koeken en cola bij de supermarkt gehaald toen ik puber was.
De bewuste keuze is voor mij dan ook echt pas later gekomen toen ik, na 12 jaar ergens anders gewerkt te hebben, besloot om fulltime in de winkel aan de slag te gaan. Doordat ik in aanraking kwam met de producten en de leveranciers die erachter zitten, zijn mijn ogen geopend voor het belang van biologisch. Zo verkopen wij, net als Odin, vlees van Jersey-stiertjes. Ik ben op de boerderij geweest en heb gezien en gehoord hoe het er daar aan toe gaat. Je gaat er dan vanuit dat het overal zo is, maar in de gangbare veeteelt gaat het helaas heel anders. Ook zien we de afgelopen jaren de gevolgen van de klimaatverandering en het eenzijdig boeren steeds zichtbaarder worden. Hoe meer ik met de leveranciers achter biologische producten in contact kwam, hoe logischer het voor mij werd om voor biologisch te kiezen."