Al 40 jaar biologisch. Het zit in ons DNA. Maar wat drijft andere mensen om te kiezen voor biologisch? Dit keer: Piet Hein Eek, 56 jaar, ontwerper van meubels, gebouwen en interieurs.
"Ik leerde mijn vriend Willem een kleine 20 jaar geleden kennen toen hij kasteelheer in de Dordogne was op een prachtig oud landgoed met hotel en restaurant. De ontvangst was er altijd geweldig en Willem probeerde in alle opzichten zijn ecologische ideeën in het concept toe te passen. De onbespoten groente voor zijn restaurant kwam uit de oude ommuurde moestuin van het kasteel. Ik ervaarde voor het eerst dat een hap komkommer naar meer kan smaken dan een komkommer uit de supermarkt. Later kocht ik de vervallen watermolen op zijn landgoed en maakte daar twee vakantiehuizen van.
Zo nu en dan zit ik daardoor aan de keukentafel bij Dédé, onze geweldige overbuurvouw van de boerderij. Een keer had ze stokbrood, boter, zout en radijsjes uit haar eigen tuin. Het gerecht is aldaar een klassieker maar ik dacht toen… Zulke goede radijsjes bestaan eigenlijk helemaal niet meer. Ik kom er nu al 20 jaar en eten heeft in de Dordogne een andere waarde dan bij ons. Waarom betalen gewone, niet erg welgestelde mensen meer voor eten? Je komt erachter als je bijvoorbeeld je tanden in een tomaat zet. De structuur, de smaak, de houdbaarheid, eigenlijk is alles anders en onvoorstelbaar beter. Zoals Willem vertelde: het maakt nogal verschil om als biologische vollegrond-tomaat te midden van zon, regen en wind op te groeien, dan als computergevoede kasplant in een steenwollen bedje. Honderd keer lekkerder en vitaler zou ik zeggen. Mijn kinderen hebben er zeker iets van meegekregen en kopen hier in Eindhoven hun biologische voeding. Dat doen wij met ons restaurant ook en bij voorkeur uit de regio. Mijn belangrijkste reden is dat het betere voeding is en ook nog lekkerder. Dat het wat duurder is, doet er niet zo toe, want we eten toch al teveel!"