Heerlijke Demeter-geitenkaas uit Heeze in Brabant! Saanenhof verwerkt de melk van hun 680 geiten zoals die uit de geiten komt: rauwmelks. De geiten dragen hun hoorns en krijgen biologisch en biodynamisch voer dat bijna volledig van de 109 hectare grond rond het eigen bedrijf komt. De boerderij wordt gerund door Jan Wanders en zijn familie.
Het ras van de geiten op de boerderij heet Saanen, vandaar de naam 'Saanenhof'. De melkgeiten staan in een potstal, waar ze dagelijks vers stro krijgen om in te liggen. Ongeveer 5 keer per jaar wordt de stal uitgemest, deze mest wordt gebruikt op het land. Via een voerband krijgen de geiten ‘s ochtends en ‘s avonds voer dat geteeld wordt op het bedrijf, zoals gras, luzerne, klavers en granen.
De geiten worden ’s morgens en ’s avonds gemolken. De avondmelk wordt gebruikt voor de zachte kaas. Deze heeft namelijk veel tijd nodig om te stremmen zodat de eiwitdeeltjes stollen en dit kan gedurende de nacht gebeuren. De volgende ochtend wanneer de geiten alweer gemolken worden, wordt de zachte kaas uitgeschept zodat de weimelk (restproduct dat teruggevoerd wordt aan de geiten) wordt gescheiden van de kaas.
De ochtendmelk die gebruikt wordt voor de harde kaas gaat rechtstreeks in de kaastobbe en wordt na het melken gestremd. Deze gaat aan het eind van dezelfde ochtend al in het kaasvat. Door het proces en de dag zo te plannen hoeft Saanenhof de melk niet te koelen of te verwarmen en wordt de melk dagvers verwerkt.
Saanenhof gebruikt uitsluitend vegetarisch stremsel voor de bereiding van hun kazen.
De geiten kunnen kiezen of ze binnen of buiten gaan staan. In het voorjaar en zomer lopen de geiten en lammeren in de weide waar ze vers gras kunnen eten. Bij Saanenhof mogen de lammeren hun horens houden. Hierdoor hebben zij later een prachtig gewei.
Op Saanenhof lammeren de geiten niet jaarlijks. Ze proberen de geiten meerdere jaren achter elkaar te melken en niet meer geiten te dekken dan die ze nodig hebben om voldoende geitlammeren voor het bedrijf te hebben. Hierdoor worden er veel minder lammeren geboren dan voorheen. Alle bokjes blijven op het bedrijf totdat ze slachtrijp zijn.
De lammeren die geboren worden bij jaarlingen (een- tot tweejarige geiten) laten ze vaak enkele dagen bij de moeder lopen. Lammeren die bij oudere geiten worden geboren worden vaak weggehaald nadat ze drooggelikt zijn. Dit omdat lammeren bij oudere dieren vaak niet of moeilijk kunnen drinken omdat de uiers door de jaren heen groter zijn geworden waardoor de spenen vaak vrij laag zitten of te groot zijn voor de lammeren. Ook is het met een grote groep geiten moeilijk om de lammeren bij de groep te laten, omdat wanneer de melkgeiten gemolken worden de lammeren vaak niet mee willen lopen en in de stal blijven. Het resultaat is dat de melkgeiten vervolgens ook niet willen lopen omdat deze bij de lammeren willen blijven.
Saanenhof heeft zonnepanelen op het dak van de stal liggen en voorziet volledig in de eigen stroombehoefte. Via doorkijk-ramen kunnen klanten zien hoe de kaas gemaakt wordt. Van de ochtendmelk wordt Goudse kaas gemaakt met bijvoorbeeld kruiden erin. Dit proces van snijden, roeren, weimelk aftappen, de kaas in het vat doen en persen neemt dagelijks ongeveer 4 uur tijd in beslag.
Om het Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw te krijgen moeten boerderijen voldoen aan een aantal criteria. Zo doen boeren aan collegiale toetsing. Dit wil zeggen dat elke Demeter-boer met collega’s kijkt naar de kwaliteit van het bedrijf aan de hand van de Demeter-richtlijnen en de mogelijke verbeterpunten. Saanenhof werkt voor de collegiale toetsing samen met Odin boerderij De Beersche Hoeve.
Jan Wanders
“Toen ik 19 was ben ik een opleiding milieutechnologie gaan volgen aan de Hogere Agrarische School. Tijdens deze opleiding viel er door een verkeersongeval een arbeidskracht bij ons op de boerderij weg. Mijn ouders hadden hierdoor moeite om het werk rond te krijgen en ik ben toen thuis gebleven om hen te helpen. Aanvankelijk was het de bedoeling om mijn studie weer op te pakken. Maar doordat ik vanaf dit moment dagelijks op de boerderij werkzaam was en me betrokken voelde in het gehele proces, ben ik het werk op de boerderij steeds meer gaan waarderen. Na enkele maanden werd mij ook duidelijk dat ik niet verder wilde met mijn studie, maar thuis op de boerderij wilde blijven.”
“Ons bedrijf is al sinds 1984 biologisch en we zijn in 1998 Demeter geworden. Dat we Demeter zijn is dus een keuze die destijds door mijn ouders is gemaakt. Maar zeker een keuze waar ik helemaal achter sta. Ik hoor weleens mensen zeggen Demeter is bio met een plus. Maar ik denk dat een Demeterproduct waar maakt wat veel consumenten eigenlijk al van een bioproduct verwachten.”
Website Saanenhof