Activisme, gentech, kunst, veredeling, biodiversiteit, alternatieve eigenaarsvormen, meer bioboodschappen in het winkelmandje. Allemaal onderwerpen waarvoor Odin zich warm maakt en je graag uitnodigt om ook in beweging te komen. We hopen je te inspireren tijdens een van de workshops waar we aan bijdragen tijdens de BioKennisweek van 15 t/m 18 januari 2024 of op onze letterlijk, kleurrijke, stand.
Première Tangible Transformations III
Uniek: ervaar bij onze stand het indrukwekkende kleurrijke wollen wandkleed ‘Tangible Transformations III’ (6x3 m) van kunstenares en activist Claudy Jongstra. Haar wandkleden van 100% natuurlijke wol zijn geverfd met natuurlijke kleurstoffen, onder andere van onze eigen boerderij. Tien procent van de opbrengst van de drie wandkleden uit de serie Tangible Transformations gaat naar het nieuwe fonds ‘New Definitions’. Dit fonds stimuleert meer diversiteit en creativiteit op het boerenland, in de keuken, de cultuur en de mode. Een eerste doel van het fonds is het ondersteunen van een patent- en gentechvrij biologisch plantenveredelingsprogramma dat gaat zorgen voor sterk en vrij zaadgoed voor duurzame voedselproductie.
Tangible Transformations III
Bijzondere producten
Maak onder andere kennis met het biodynamische zaadgoed van Bingenheimer Saatgut, en ontdek de nieuwste plantaardige dranken van Voelkel. We laten nieuwe verpakkingen zien van diverse Nieuwe Band-producten en we showen je ons tuingereedschap voor het voorjaar.
Odin bar
Natuurlijk hebben we ook weer onze bar met heerlijke bio- en biodynamische dranken met en zonder alcohol, die je gratis kunt proeven. Een barista van Boot Koffie serveert je de lekkerste koffie. En misschien ontmoet je “Geen gmo in mijn eten” actietomaat Teddy ook aan de bar…
Aanschuifdiner met Odin wijnen
Op woensdagavond 17 januari is er het aanschuifdiner van Bionext. Wij zorgen daarbij weer voor de wijn. Dit keer onze biodynamische 'Odin 40-jaar'- jubileumwijn van Montanar.
Workshop 63. Bioconsument, een interessante consument
Wo 17 januari 11.45 - 13.15
Thomas Roland (COOP Denmark) vertelt hoe interessant de bioconsument is en welke campagnes werken. Eric Harmsen (GFK) presenteert de verkoopcijfers van de bioconsumptie in 2023. Daarna volgt een gesprek onder leiding van Lotte Sluiter met retailers over hun ambitie. Merle Koomans van den Dries (directeur Odin) schuift hier aan.
Workshop 79. Gentech & keuzevrijheid
Wo 17 januari 15.45 - 16.45
Nu de EU vastbesloten lijkt om de regels voor nieuwe gentechnieken (NGT's) te versoepelen, staat onze keuzevrijheid onder druk. Hoe houd je als veredelaar of teler je gewassen gentechvrij als NGT’s niet detecteerbaar zijn? En heb je als consument nog wel iets te kiezen als er niks op het etiket staat? Debat met Merle Koomans van den Dries (Odin & Biowinkelvereniging), Thomas Roland (COOP Denemarken), Jan van Hoogen (Agrico) over de strategie om gentechvrij te blijven en keuzevrijheid te behouden.
Workshop 34. Hoe organiseren we onafhankelijke biologische veredeling?
Do 18 januari 10.30 - 11.30
Hoe werken we als biosector naar een succesvolle gentechvrije biologische zaadveredeling, waarmee we minder afhankelijk zijn van gangbare zaadbedrijven? Frans Carrée (De Bolster), Theo Boon (Odin Foodcoop), Grietje Raaphorst (Nordic Maize Breeding) en Guusje Bonnema (Wageningen University and Research) delen kennis en oplossingsrichtingen.
Workshop 33. De coöperatievorm als kans
Do 18 januari 11.45 - 12.45
De coöperatie als organisatievorm biedt veel kansen. Merle Koomans van den Dries (Odin Foodcoop) gaat in gesprek met Marijke Flamman (Nationale Coöperatieve Raad) en o.a. Leo Hamer van De Graanrepubliek. Marijke geeft een introductie op de organisatievorm coöperatie, gaat in op tendensen en geeft voorbeelden, waaronder Coöperatie Odin en De Graanrepubliek. Er is voldoende ruimte voor vragen en interactie.
Workshop 42. Bio-kansen verzilveren met principle of Fairness
Do 18 januari 15.30 - 16.30
We willen als biosector klaar zijn voor groei, maar ecologische duurzaamheid gaat niet zonder sociale duurzaamheid. Edith Lammerts van Bueren (BioAcademy), Volkert Engelsman (Robin Food Coalition / Eosta) en Merle Koomans van den Dries (Odin Foodcoop) nemen je mee naar inspirerende voorbeelden: True Cost Accounting, anders met geld omgaan, eigendomsstructuren van bedrijven, medezeggenschap en meer! Hoe fair is jouw organisatie?
Workshop 77. CRISPR-Cas, wat is dat precies en waarom past het niet in bio? - ONLINE
Di 16 januari 19.45 - 20.15
Een kort online-college over gentech van hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring (Universiteit van Amsterdam) en emeritus hoogleraar biologische plantenveredeling Edith Lammerts van Bueren (Wageningen University and Research). Wat is CRISPR-Cas en wat is het probleem hiermee? Wat moeten we doen voor ontwikkeling en behoud van biozaad en -pootgoed? Gespreksleider: Bert van Ruitenbeek (Stichting Demeter).
Heb je al vragen die je graag behandeld wilt zien in deze workshop, mail ze uiterlijk 12 januari naar: communicatie@odin.nl.