De winter is de tijd van het jaar om met een warme kop thee onder de dekens te kruipen. De gedachte erbij is al verwarmend. Ik sprak met Sandra Hermsen, keurmeester bij Simon Lévelt. Zij vertelt over hoe zij thee keuren, hoe een goede thee smaakt, welke theetrends ze ziet en wat je wel (en beter niet) kan doen bij het zetten van thee.
Hoe gaat het proces in z’n werk als jullie een thee keuren?
‘’Vóór een keursessie controleren wij eerst of alle thee 100% biologisch is. Als dat in orde is, plan ik een sessie in met collega’s. Deze komen van verschillende afdelingen, want iedereen ervaart smaak anders. We praten niet met elkaar zodat we de smaak zo puur mogelijk op ons in kunnen laten werken. En dan gaan we keuren. Dat gaat eigenlijk net zoals bij wijn: is het een krachtige thee? Welke aroma’s proeven we? Hoe is het mondgevoel? Is het vol of juist heel strak? Is het droog als je het doorslikt? Hoe bitter is het? Dat zijn vragen die we onszelf stellen. En we kijken of we bepaalde aroma’s in de thee herkennen. Het gekste wat ik ooit zelf ervaren heb is de smaak van oliebollen met poedersuiker.’’
Hoe zou jij een lekkere thee omschrijven?
‘’Ik kan natuurlijk zeggen wat ik lekker vind, maar dat is uiteindelijk voor iedereen anders. Dat leer ik mensen die ik train ook altijd: je mag zeggen wat je proeft, alles is waar. Maar je kan wel, als een bepaald persoon perzik proeft en de ander proeft dat ook, er vanuit gaan dat meer mensen dat zullen proeven. Wat ik zelf een mooie thee vind is de Oolong. Dat is een thee tussen zwart en groen in. Deze smaakt vol, notig en lichtzoet.’’
Wat onderscheidt een goede thee van een slechtere thee?
‘’Als je een wat slechtere kwaliteit thee proeft, dan ervaar je eigenlijk een vrij eenvoudige, wat saaie smaak. Het kan ook zijn dat het heel erg doorslaat in de bitters of een metalige bijsmaak heeft. Dan blijft er vaak alleen een bittere smaak of een strak gevoel in de mond achter. Een mooie kwaliteit thee herken je aan een complex aroma. Na het doorslikken kan het aroma veranderen en nog een tijdje blijven hangen in je mond. Er kan dan echt wat gebeuren... Daar houden wij altijd wel van.’’
''Een mooie kwaliteit thee herken je aan een complex aroma''
Wat zijn de trends op het gebied van thee?
‘’Er is steeds meer interesse in biologische en duurzaam geproduceerde thee. Verwant hieraan is ook de trend van zero-waste thee. Losse thee is daar de invulling van. We zien al jaren een ontwikkeling van zwarte en groene thee naar de kruidentheesoorten. Ook de innovatieve smaken en blends zien wij steeds verder groeien. Denk hierbij aan blends van zwarte, groene of kruidentheeën met smaken als gember, perzik of bijvoorbeeld lavendel. Matcha is nu ook heel populair. Ook zien we thee aansluiten bij de 0.0% trend. Koude thee gezet als vervanger van alcohol, al dan niet bij het serveren van gerechten bijvoorbeeld. Of koude thee als basis voor mocktails of cocktails.’’
Welke do’s en dont’s zijn er met betrekking tot het zetten van thee?
''Om te beginnen het hengelen van theezakjes. Dat wordt veel gedaan. Je doet het zakje erin en zodra de kleur goed is dan gaat hij eruit en dat kan soms echt secondenwerk zijn. En dan? Dan mis je vaak toch wel heel veel van het aroma van de thee zelf en krijg je juist die nare aroma's die je niet wil.
Omdat je het theezakje heel erg beweegt komen juist die bittere stoffen snel in je kop terecht. Als je het rustig een paar minuten in je kop laat hangen krijg je een veel mooiere smaakbalans.
Als je van groene thee houdt is het heel belangrijk om ‘m niet te heet te zetten. Als je dat doet dan komen vooral die bittere stoffen heel erg naar voren. Wanneer je het water iets laat afkoelen (tot ca. 80 graden) en dan pas het theezakje erin hangt krijg je een veel betere smaak.
Het is ook leuk om eens een andere thee te proberen. Als je overstapt naar bladthee zal je al een rijker aroma ervaren. En als je een keer een alcoholvrije drank bij een diner wilt serveren, dan kan je in plaats van wijn ook voor een mooie thee gaan.
Experimenteer ermee: met andere theesoorten, losse bladeren, thee melanges, kijk wat jij lekker vindt. Er gaat een hele wereld voor je open als je daarmee gaat experimenteren.''
Over Simon Lévelt
Simon Lévelt gaat al bijna 200 jaar voor de hoogste kwaliteit koffie en thee en streven ernaar om in de komende jaren 100% biologisch te worden. Door te kiezen voor biologisch, kiezen ze voor de meest duurzame optie. Biologische thee is in balans met de natuur en herstelt ecosystemen in oorsprong. Daarnaast is het gebaseerd op gelijkwaardige relaties in de keten. Zo kan je ook in de toekomst blijven genieten van de mooiste koffie- en theesoorten.