Teun Luijten vertelt over de betekenis van De Twaalf Heilige Nachten. Dit is een oude traditie die op Odin boerderij De Beersche Hoeve ieder jaar afgesloten wordt met de viering van Driekoningen. De Twaalf Heilige Nachten hebben niet alleen een spirituele betekenis, maar ze bieden ook waardevolle lessen die we kunnen toepassen in ons dagelijks leven op de boerderij.
Teun Luijten
De Twaalf Heilige Nachten is een periode van rust en bezinning die begint op kerstavond (24 december) en eindigt op Driekoningen (6 januari). Volgens oude tradities worden deze nachten beschouwd als een tijd buiten de tijd, waarin het universum zich vernieuwt en we bijzondere aandacht kunnen schenken aan onze innerlijke groei.
Tijdens deze twaalf nachten wordt gezegd dat elke nacht symbool staat voor een maand van het komende jaar. Dit betekent dat wat er tijdens elke nacht wordt ervaren of gedroomd, indicaties kan geven over wat er in die specifieke maand zal plaatsvinden. Het is daarom een uitgelezen moment om stil te staan bij onze doelen, intenties en wensen voor het komende jaar.
Hoewel de Twaalf Heilige Nachten een spirituele traditie zijn, kunnen we er ook lessen uit halen die relevant zijn voor ons werk op de boerderij. Hieronder volgen enkele waardevolle inzichten en praktijken:
Deze periode nodigt uit tot reflectie op het afgelopen jaar en de prestaties en uitdagingen op de boerderij. We nemen de tijd om te evalueren wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Door bewust stil te staan bij onze ervaringen, kunnen we groeien en efficiënter worden in ons werk.
Tijdens de Heilige Nachten hebben we de mogelijkheid om vooruit te kijken naar het komende jaar op de boerderij. We maken gebruik van deze tijd om doelen te stellen, strategieën te bedenken en plannen te maken voor verbeteringen of nieuwe projecten.
Op de Beersche Hoeve vinden we het het belangrijk om verbonden te blijven met de natuurlijke cycli van het leven. De Twaalf Heilige Nachten biedt een gelegenheid om deze verbinding te versterken door middel van meditatie, wandelingen in de natuur of simpelweg door bewust stil te staan bij het ritme van het seizoen.
Het runnen van een boerderij kan fysiek en mentaal veeleisend zijn. We gebruiken deze periode van rust om goed voor onszelf te zorgen. We nemende tijd om te ontspannen, lekker te eten en voldoende rust te nemen. Een gezonde boer is immers essentieel voor een gezonde boerderij.
Net zoals de Twaalf Heilige Nachten een periode van gemeenschappelijke viering is, kunnen we onze samenwerking op de boerderij versterken door het belang van teamwork te benadrukken. We bespreken met elkaar hoe we beter kunnen samenwerken en elkaars sterke punten kunnen benutten.
Samen werken
We sluiten deze periode af met het maken van het Driekoningen Preparaat, bestaande uit mirre, wierook en goud. Dit is een preparaat dat een beschermende laag biedt voor het bedrijf. Dit preparaat wordt gemaakt met driekoningen en heeft zowel symbolische als praktische waarde.
Mirre, wierook en goud zijn traditionele geschenken die de wijzen uit het oosten aan het pasgeboren kind Jezus brachten. Deze geschenken vertegenwoordigen respectievelijk reiniging, spiritualiteit en rijkdom.
Het uitbrengen van het Driekoningen Preparaat is een manier om het bedrijf te beschermen tegen negatieve energieën en invloeden. Mirre staat bekend om zijn reinigende eigenschappen en kan helpen bij het zuiveren van de atmosfeer in de werkomgeving. Wierook daarentegen heeft kalmerende eigenschappen en kan stress verminderen, waardoor een harmonieuze sfeer ontstaat binnen het bedrijf. Goud is altijd al geassocieerd met rijkdom en overvloed, wat positieve energie aantrekt.
Door het gebruik van dit drievoudige preparaat creëren we niet alleen een positieve werkomgeving, maar ook een krachtig energetisch schild dat het bedrijf beschermt tegen externe negativiteit. Het helpt om negatieve gedachten en emoties te neutraliseren, waardoor er ruimte ontstaat voor groei, reiniging, spiritualiteit en welvaart.
Collega Janneke (Odin veredelaar) krijgt hulp bij het bereiden van het Driekoningenpreparaat
In mijn eigen ervaring heb ik gemerkt dat het bewust bezig zijn en volgen van de Twaalf Heilige Nachten mij niet alleen helpt bij mijn spirituele groei, maar ook bij mijn werk op de boerderij. Het geeft me de gelegenheid om te reflecteren, te plannen en nieuwe energie op te doen voor het komende jaar.
Door de lessen van deze twaalf nachten toe te passen, heb ik gemerkt dat ik meer verbonden raak met de boerderij. Daarnaast voel ik me meer verbonden met de natuurlijke cyclus van het leven en is het afronden van deze periode een fijn moment om een positieve start te maken voor het nieuwe jaar wat ons te wachten staat.