De Odin imkerij zet de bij elk jaar in het zonnetje tijdens de Meimaand Bijmaand. Tijdens deze maand schenkt De Traay op ieder verkocht product 0,10 euro aan de Odin imkerij. Aangevuld met geld van Odin worden hiermee biodiversiteitsonderzoeken gefinancierd bij die boeren waar Odin bijenvolken heeft staan. Zo zijn er tot nu toe 7 onderzoeken verricht. Deze onderzoeken geven naast een globaal overzicht van de biodiversiteit suggesties om deze te verbeteren. Voorafgaande aan de Meimaand Bijmaand 2024 blikken we met oud-deelnemers terug: hoe hebben zij het onderzoek ervaren en hebben ze aanbevelingen doorgevoerd? Dit keer: Lizelore Vos van Maatschap Dames en Heren Vos, deelnemer in 2021.
Links: Lizelore Vos. Rechts: de hangkorf op het erf
“We zijn een biodynamisch akkerbouwbedrijf in Kraggenburg (Flevoland) met 90 hectare landbouwgrond en we telen gewassen zoals aardappels, wortels, uien en witlof. Daarnaast hebben we zaadteelt voor pompoen, radijs en spinazie en rustgewassen zoals tarwe, luzerne en grasklaver.
Ik heb het bedrijf van mijn ouders overgenomen en ben daarmee de derde generatie die het bedrijf leidt. We werken met een team van 4 mensen en hebben tijdens de drukke zomermaanden extra seizoensarbeiders in dienst. Mijn ouders hebben het bedrijf 35 jaar gelden omgeschakeld naar biodynamisch, dus ik ben daarmee opgegroeid. Tijdens mijn pubertijd heb ik mij daar wel tegen afgezet, maar inmiddels heb ik het weer volledig omarmd. Ik zie in de praktijk wat biodynamisch doet en het is fijn om op deze manier voor de aarde en de bodem te kunnen zorgen. Het klopt voor mij gewoon.”
“Ons bedrijf omvat dus 90 hectare grond en dat is verdeeld over 3 locaties. We hebben 4 bijenkasten en 1 korf staan, dus in totaal hebben we 5 bijenvolken van Odin op ons bedrijf. Doordat ze verdeeld zijn over de locaties staan ze zo’n 2 kilometer van elkaar vandaan, maar voor mijn gevoel verbinden de bijenvolken de locaties met elkaar.”
“Uit het biodiversiteitsonderzoek kwam naar voren dat ons akkerbouwbedrijf vrij gemiddeld is. We hebben veelvoorkomende soorten op ons land die goed om kunnen gaan met de dynamiek die hoort bij een akkerbouwbedrijf. Dit zijn bijvoorbeeld Echte kamille, Gewoon duizendblad en de paardenbloem, maar ook verschillende soorten wilde bijen en hommels. Er zaten wel een paar soorten tussen die hij nog nooit had gezien in de IJsselmeerpolder (de Zuidelijke zijdebij en de Kleine harsbij), dus dat is natuurlijk wel heel leuk! Het broedseizoen van de weidevogels liep al ten einde in augustus, dus die zijn niet veel gezien, maar die zijn ook zeker aanwezig op ons land.”
“Zeker! Eén van onze erven bestond voornamelijk nog uit gazon en die hebben we vorig jaar beplant met wat grotere bomen en struikgewas rondom de singels. Ook hebben we meerdere bomen op het land gepland voor de weidevogels en de insecten, maar dat mag zeker nog meer worden. Deze winter willen we het plan er weer bij pakken en kijken wat we verder nog kunnen uitvoeren.”
“Er zijn regels van het waterschap waar wij ons aan moeten houden, dus we kunnen helaas niet zomaar besluiten om dit minder te doen. We hebben wel te horen gekregen dat we de slootkanten van één sloot, waarvan de grond aan beide kanten van ons is, in het voorjaar niet hoeven te maaien. Daarnaast proberen we zo min mogelijk te maaien, maar zeker na zo’n nat najaar krijgen we dan toch op een gegeven moment buren die aankloppen met de vraag of we willen maaien omdat de sloot anders niet goed doorloopt. We moeten de weg er dus nog een beetje in vinden, maar zijn er zeker mee bezig.”
“We zijn hier nog niet zo actief mee bezig geweest maar het is zeker een wens van ons. Het zal voor veel meer biodiversiteit zorgen door het water element. Dat zou hier heel mooi passen. Het is altijd de financiële afweging die het wat moeilijker maakt.”
“Ik zou het heel leuk vinden als jullie over een paar jaar terugkomen voor een vergelijkbaar onderzoek, zodat we kunnen zien hoe het er dan met de biodiversiteit voorstaat. We hebben zelf een aantal aanpassingen gedaan op het bedrijf die niet bij de aanbevelingen werden genoemd, zoals het aanplanten van een bloemblok waardoor elke zomer een half hectare volstaat met bloemen, agroforestry, 10 weken de luzerne niet maaien en meer.. Ik verwacht dat zoiets veel impact heeft op de biodiversiteit, maar ben benieuwd of dat dan ook uit het vervolgonderzoek naar voren zou komen.”