Biodynamisch gaat nog een stap verder dan biologisch. Stichting Demeter, die dat keurmerk uitreikt, gaat uit van 5 kernwaarden. We vroegen vijf experts over wat zij vinden van deze waarden. Deze keer: Madelaine Looije van Eyes on Animals over dierenwelzijn.
“Bij biodynamische boeren blijven de snavels van kippen intact, houden koeien en geiten hun hoorns en wordt vaak gewerkt met minder doorgefokte rassen. Wat ons betreft is dit de normaalste zaak van de wereld. Dat je niet aan dieren sleutelt. Dat je het systeem aanpast aan de behoefte van het dier, in plaats van andersom. Bij het drijven van dieren is rust cruciaal. Een dier opjagen, werkt contraproductief. Het dier schiet in de stress en doet niet meer wat jij wil. We zien dat de beste boeren, transporteurs en slachterijmedewerkers een kalme persoonlijkheid hebben.”
"Pas het systeem aan aan het dier, niet andersom."
“Over het algemeen gezien zijn biodynamische bedrijven kleinschaliger. Dit betekent vaak: meer tijd en aandacht voor het dier, waardoor je ook sneller dingen opmerkt. Bij biodynamische boeren is een slachthuis op maximaal 60 minuten afstand het uitgangspunt. Hier zijn wij zeker voorstander van. Transport is altijd stressvol; hoe korter, hoe beter. We zijn een paar jaar geleden bij een biodynamische legkippenhouder gestart met een project voor het rechtop vangen van zijn kippen, in plaats van ondersteboven aan de poten. Voor de kippen maakt dit een wezenlijk verschil; er is veel minder paniek in de stal. Het sluit beter aan bij de filosofie van biologisch-dynamisch: dat je tot het laatste moment respectvol met je dieren omgaat. Inmiddels is deze manier van vangen omarmd door alle biodynamische legkippenhouders en dat is een geweldige ontwikkeling!”
Madelaine Looije werkt bij Eyes on Animals, een dierenwelzijnsorganisatie die ernaar streeft het lijden
van vee tijdens transport en slacht zoveel mogelijk te beperken.