Hoewel Nederland aan de zee grenst, komt zeewier bij de meeste Nederlanders niet vaak op tafel. Zeewierexpert Katrien van der Eerden legt mij uit waarom je in de toekomst juist moet kiezen voor deze gezonde en duurzame zeewieren.
“Ik leerde zeewier kennen doordat ik stopte met vlees eten. Ik kreeg steeds meer moeite met de vleesindustrie en het voelde niet goed om voor mijn cateringopdrachten 30 kwartels klaar te maken. Ook had ik het gevoel dat vlees in mijn lichaam te lang bleef ‘hangen’, dat het niet goed werd verteerd. Terwijl ik vlees van mijn bord schoof, kwam het besef dat ik wilde weten wat er nog wél op mijn bord lag. Zodoende heb ik de opleiding natuurvoeding aan de Gimsel Academy gedaan en daar is mijn liefde voor zeewier ontstaan.”
"Zeewier is echt een goede toevoeging aan je eetpatroon."
“Nori, het zeewier dat om sushirolletjes zit, is de meest bekende zeewiersoort, maar er zijn ontzettend
veel verschillende soorten algen. Zo heb je microalgen zoals spirulina, maar ook macroalgen zoals kombu en arame. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen de roodwieren, groenwieren en bruinwieren, de kleur is afhankelijk van de groeiplaats van het wier. Niet alleen is zeewier prachtig om te zien, maar het is ook heel voedzaam. Het bevat veel vitaminen en mineralen, bevat veel Omega-3 en goed verteerbare vezels en is ook nog eens een volwaardig eiwit. Zeewier is echt een goede toevoeging aan je eetpatroon.”
“Naast al deze voordelen, is het ook een duurzame keus voor op je bord. Gedroogd zeewier kan je bijvoorbeeld eindeloos bewaren en wanneer je teveel zeewier nat hebt gemaakt kun je het weer laten drogen en bewaren. Zeewier kan daarnaast een halve meter per dag groeien en het heeft behalve zonlicht en zeewater geen voedingsstoffen nodig om te groeien, wat het erg makkelijk maakt voor de teelt in Nederland en het buitenland. Wat mij betreft is zeewier dus echt het ideale voedingsmiddel voor de toekomst.”
“In de keuken kun je met zeewier alle kanten op. Ik bereid zeewier vaak als condiment, een toevoeging aan je ontbijt, lunch of avondmaaltijd. Het zilte zeewier versterkt de zoute smaken die al aanwezig zijn in je gerecht en vormt een goede zoutbron voor je lichaam. Mijn favoriete gerecht is gebakken shiitake met hiziki” (zie recept op pagina 13).
“Het mooie aan mijn werk als kok en cateraar vind ik dat ik mensen kan laten zien dat ze met plantaardige voeding veel kanten op kunnen en dat ze zich door het juiste voedsel nog beter kunnen voelen. Je kunt door het juiste te eten veel energie krijgen in plaats van dat je er moe van wordt. Eten kan je medicijn zijn en het kan tegelijkertijd ontzettend lekker zijn!"
Over Katrien van der Eerden
“Ik ben kok, natuurvoedingsdeskundige en zeewierspecialist. Daarnaast geef ik kookles bij de Gimsel Academy en verzorg ik plantaardige catering. Ik wil laten zien dat de natuur alles in huis heeft om jou goed te laten voelen in je eigen lichaam.”