Europees Parlement voor schrappen veiligheidsbeoordeling gentechvoedsel, maar wel met etiketteringsplicht.
Na de Europese Milieucommissie heeft nu ook een kleine meerderheid van het Europees Parlement (307 vs 263 stemmen) ingestemd met versoepeling van GMO regels. Uit de beperkte meerderheid mag geconcludeerd worden dat de bezorgdheid ook bij het Europees Parlement is doorgedrongen. Desondanks vindt het parlement een veiligheidsbeoordeling niet langer nodig voor gewassen waarin nieuwe gentechnieken worden gebruikt. Wel staat het parlement erop dat er op het etiket van het gentechvoedsel de aanduiding van nieuwe genomische technieken komt te staan. “Dat borgt de keuzevrijheid van de consument en dat is een van de punten waar we de afgelopen maanden met zovelen voor gestreden hebben”, aldus Teddy Tomaat, woordvoerder van de tomatencoalitie.
Grote zorgen zijn er nog steeds. Bijvoorbeeld over de gevolgen voor natuur en milieu op lange termijn als gevolg van het schrappen van de veiligheidsbeoordeling. Ook hoe het patenteren van natuurlijke planteigenschappen moet worden voorkomen moet nog worden uitgewerkt. Het parlement maakt zich daarover overigens ook zorgen, omdat dit buiten hun invloedsfeer ligt.
Tot slot vindt het parlement dat het voorzorgsbeginsel moet worden gerespecteerd en is besloten dat de biologische landbouw vrij moet blijven van GMO, maar vervolgens is het wel de vraag hoe vervuiling met de nieuwe gentechnieken kan worden voorkomen.
Het besluit om de GMO-regels te versoepelen valt samen met de aankondiging van Europees Commissie om de bestrijdingsmiddelenwet in te trekken. Voorzitter van de Europees Commissie Ursula von der Leyen wil de protesterende boeren hiermee tegemoet komen. Wat volgens Teddy ontbreekt is een helder landbouwbeleid met een eerlijk, economisch en ecologisch perspectief voor boeren, burgers en milieu. Een gemiste kans die alleen maar zorgt voor meer ontevredenheid en verdeeldheid. “Actievoeren loont”, concludeert Teddy Tomaat. “Dat hebben we de afgelopen dagen sowieso al gezien natuurlijk. De landbouwministers hebben nu het laatste woord. Dat betekent dat we de druk er nog op moeten houden. Misschien moeten we met trekkers vol tomaten richting Brussel ;-) ”, besluit hij.
Voor meer info:
Of neem contact op met een van de leden van de tomatencoalitie: Ronald van Marle, Christianne de Kort, Marina de Smit, Grietje Raaphorst, Annemarie Kruize, Josefien van Marle, Roosmarijn Saat en Merle Koomans van den Dries via mijnetenmijnkeuze@gmail.com.