Odin steunt de eiwittransitie en de campagne van Wakker Dier voor een verandering in ons consumptiepatroon, waarin we minder dierlijke eiwitten gebruiken en meer plantaardige eiwitten.
Op de website van Wakker Dier wordt Odin daarom genoemd als een van de partijen die zich achter deze campagne schaart.
Wist je dat er in Nederland elke dag 1,8 miljoen kilo vlees wordt gegeten? Oftewel zo’n 626 duizend dieren. Dat is best veel… Verder geeft de veehouderij een grote druk op natuur, milieu en de leefruimte. Kan dat anders? Odin is niet tegen dierlijke eiwitten, maar vindt wel dat we in Nederland meer van onze eiwitten uit plantaardige bronnen zouden moeten halen. Deze verschuiving wordt ook wel de eiwittransitie genoemd.
Nederlanders halen op dit moment zo’n veertig procent van hun eiwitten uit plantaardig voedsel zoals groenten en peulvruchten, en de rest uit dierlijke bronnen. De overheid heeft als doel dat het aandeel plantaardige eiwitten in 2030 minimaal 50% is. Wakker Dier wil de overheidscampagne hiervoor graag versterken en heeft als doel dat in 2030 minimaal 60 procent van de eiwitten die voedselverkopers verkopen plantaardig is en dat de totale hoeveelheid eiwit die zij verkopen niet is toegenomen. Daarvoor zijn zij de campagne ‘Minder dier, Meer plant’ gestart.
Odin heeft nooit vlees- of verse visaanbiedingen. We willen daar namelijk niet mee stunten en we willen zeker niet dat vlees of verse vis dat vanwege een actie teveel is ingekocht, weggegooid zou moeten worden. Verder zijn onze klanten doorgaans al behoorlijk bewust bezig met hun eiwitconsumptie en gebruiken ze relatief weinig dierlijke eiwitten. Bij Odin ligt de verhouding dierlijke eiwitten versus plantaardige eiwitten daardoor nu al op 30% en 70%. We zoeken voortdurend verder naar alternatieve eiwitrijke producten. Een leuk voorbeeld zijn de Fusilli van rode linzen en groene erwten, van het merk Castagno. die we in 2024 invoerden.
Wanneer we wel kiezen voor producten met dierlijke eiwitten zijn een aantal zaken voor ons belangrijk. Odin is tegen het intensief houden van dieren en we werken alleen samen met partijen die dieren dierwaardig behandelen. Daarom kiezen we het liefst voor eiwitten van biodynamisch gehouden dieren. Koeien op biodynamische bedrijven mogen bijvoorbeeld hun hoorns houden en bij steeds meer bedrijven mag het kalf langer bij de koe blijven. Ons biodynamisch kippenvlees komt van kippen die rechtop gevangen en vervoerd zijn naar de slachterij, en niet ondersteboven. Onze vis heeft altijd het MSC-keurmerk.
Voor een groot deel van ons vleesassortiment maken we daarom gebruik van de Duitse slager Naturverbund. De dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals gaf aan blij te zijn dat Odin voor deze slachter heeft gekozen, vanwege hun dierwaardige manier van met dieren omgaan.
Kijk in onze webshop voor onze vegan en vegetarische producten en vleesvervangers.