De biologische Volle Kwark, Volle yoghurt en Yoghurt Griekse Stijl van Weerribben Zuivel zijn weer in de prijzen zijn gevallen tijdens de jaarlijkse Cum Laude Awards voor Zuivel en Zachte Kaas.
De biologische Volle kwark van Weerribben Zuivel kreeg het cijfer 9,5 en won daarmee een gouden medaille. De Volle yoghurt behaalde een zilveren medaille met het rapportcijfer 8,9 en Yoghurt Griekse Stijl van Weerribben Zuivel behaalde brons met een 8.
Wat ongeveer 30 jaar geleden begon als een verkiezing voor de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boerderijen en ambachtelijke zuivelaars met alle mogelijke soorten zuivel en kaas mogen deelnemen. Producten die meestrijden in de verkiezing voor beste boerderijzuivel, zijn gemaakt door de boer of boerin zelf, met de melk van eigen koeien, geiten of schapen. Van de 20.000 boeren in Nederland met melkvee, verwerken bijna 400 boeren hun eigen melk tot kaas of zuivelproducten. De overige boeren leveren hun melk aan een fabriek.
Wim Meure-Buren bestuursvoorzitter van de Bond van Boerderijzuivelbereiders: “Wij hebben dit jaar maar liefst 14% meer inzendingen gekregen dan vorig jaar, waarin de grootste groei zit in de dagverse zuivel. Onze keurmeesters hebben het record aantal van maar liefst 236 dagverse zuivelproducten langs zien komen.”
De biologische volle kwark van Weerribben Zuivel heeft een stevige consistentie, is eiwitrijk en heeft voor volle kwark een volle en mildzure smaak. Klaas de Lange, eigenaar van Weerribben Zuivel: “Bij Weerribben Zuivel wordt de kwark nog geproduceerd door het product te laten uithangen/uitlekken. Vroeger gebeurde dat in doeken. Dat kan tegenwoordig niet meer in verband met de wettelijke eisen voor voedselveiligheid. Het proces van het uitlekken doen wij nog steeds maar dan op een moderne manier. Hiermee zijn we uniek in Nederland, en wellicht in de wereld. We hebben hiervoor een gesloten systeem ontwikkeld, waarbij we de kwark in een tank laten uitlekken, waardoor het product indikt, en de wei wordt afgevoerd. Het totale proces van kwarkbereiding duurt ongeveer 24 uur. Bij kwark uit de 'gewone' supermarkt wordt tijdens de bereiding vaak eiwitrijke poeder toegevoegd, en wordt de wei niet afgevoerd, maar blijft de wei in het product of het product wordt door middel van een kwarkcentrifuge geproduceerd.
Waar veel fabrikanten een verzuringstijd van 4 tot 8 uur aanhouden, krijgt de volle yoghurt van Weerribben Zuivel tussen de 12 en 18 uur de tijd om te rijpen en smaak te ontwikkelen. Voor deze yoghurt gebruiken zij 5 verschillende bacteriestammen. Daardoor wordt de yoghurt mild en vol van smaak, en bevat bovendien overwegend rechtsdraaiend melkzuur (wat van nature in onze darmen aanwezig is). Doordat de yoghurt na het aanzuren niet meer wordt verhit bevat het product gezonde levende culturen. De yoghurt wordt daarna warm afgevuld in de verpakking, waardoor Weerribben Zuivel geen melkpoeder aan de yoghurt hoeft toe te voegen om een mooie dikke yoghurt te krijgen. Vervolgens wordt de yoghurt in de koelcel in het pak en glazen fles teruggekoeld.
De dikke, romige en erg smakelijke yoghurt Griekse stijl is een mix van volle melk en slagroom en wordt aangezuurd en direct daarna afgevuld in de verpakking. Het product gaat vervolgens naar een warme kamer waar de yoghurt rijpt in de beker, waardoor de yoghurt mooi dik wordt en een stevige structuur krijgt.
Bekijk en bestel hier alle producten van Weerribben.