Pilotproject voor compensatie plasticverpakkingen Nieuwe Band
Veel producten worden nog steeds in plastic verpakt. Ook in de bio-sector. Bij Odin beperken we dit natuurlijk zoveel mogelijk. Als coöperatie met idealen willen we namelijk niet alleen de beste biologische en biodynamische producten aanbieden; we willen dat onze hele bedrijfsvoering duurzaam en sociaal is.
Veel groenten en fruit verkopen we daarom onverpakt. En waar het kan gebruiken we duurzame verpakkingen als glas, papier en karton. Bij sommige producten is plastic echter helaas (nog) de beste manier om producten te verpakken, ook vanuit wettelijke vereisten omtrent hygiëne. Vervolgens is er keuze tussen recyclebaar, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen of afbreekbaar. Die afweging maken we steeds opnieuw. Daarnaast blijven we werken aan het verder verminderen van ons plasticgebruik en onderzoeken we ondertussen alternatieven en compensatiemogelijkheden.
Zo zijn we een pilotproject gestart voor het compenseren van plastic verpakkingen. Voor ons merk Nieuwe Band gebruiken we op dit moment in een jaar 6.000 kilo aan recyclebaar plastic. We gaan er vanuit dat onze afnemers hun afval grotendeels keurig scheiden en dat het grootste deel van het gebruikte plastic dan ook inderdaad gerecycled wordt. Dat is echter niet met al het plastic in de wereld het geval. Daarom financieren we het opruimen van dezelfde hoeveelheid plastic (6.000 kg) in Cambodja.
In Cambodja wordt in veel regio’s geen afval ingezameld, wat leidt tot soms enorme hoeveelheden plastic afval in bermen en rivieren en langs de kust. Het opruimen en verwerken van het afval draagt bij aan het herstel van natuur en door hiervoor een vergoeding te betalen zorgt dit ook voor inkomens voor de mensen daar. Het opgeruimde plastic wordt gerecyceld. Het afval dat te erg vervuild is, wordt verbrand voor energieopwekking, waarbij de as gebruikt wordt voor cementproductie.
Video plastic opruimen in Cambodja
We werken voor dit compensatieproject samen met het Nederlandse bedrijf Sumthing. De oprichters van Sumthing willen aan donateurs van natuurherstelprojecten zichtbaar maken wat er met hun bijdrage gebeurt. Nadat ze online een boom doneerden en daarvoor een ‘miezerig digitaal certificaat’ kregen, besloten vrienden Guido, Gijs en Mike om Sumthing te starten: een plek waar mensen samen de natuur herstellen en het proces daarvan uit de eerste hand kunnen volgen. Sumthing werkt hiervoor samen met lokale organisaties.
Van iedere €6 die Sumthing krijgt gaat er €5 naar een geselecteerd project van een lokale samenwerkingspartner, dat onafhankelijk beoordeeld wordt en bewijs aanlevert voor het natuurherstelwerk dat ze doen. Sumthing is een steward owned bedrijf, dat wil zeggen dat het (net als Odin), niet van aandeelhouders is en niet verkocht kan worden, maar dat het ‘van zichzelf’ is. En dat niet gewin maar de missie voorop staat.
Voor producten die een verpakking nodig hebben, blijft het steeds zoeken naar de beste, meest milieuvriendelijke optie. Aan alle verpakkingen zitten voor- en nadelen en niet alle verpakkingssoorten zijn voor alle producten geschikt. Glas is zwaar en kost bij vervoer veel energie. Ook het maken en recyclen van glas kost veel energie. Glas wordt daarom door de overheid alleen geadviseerd voor natte en oliehoudende producten. Statiegeldglas zorgt voor extra vervoer en schoonmaak. Daar staat tegenover dat statiegeldglas langer meegaat en daardoor weer minder energie vraagt dan gerecycled glas.
Bio-afbreekbare plastics zijn niet geschikt voor natte producten. Ook zijn ze in de praktijk niet geschikt om bij het gft-afval gedaan te worden omdat ze niet snel genoeg composteren en er daarom door de composteercentrales weer uitgehaald moeten worden. Bij plastics van hernieuwbare grondstoffen is het bovendien opletten dat ze geen gentech bevatten. En de teelt van bijvoorbeeld de mais en aardappels voor deze verpakkingen komt in de plaats van teelt van voedingsmiddelen. Daarom vinden wij ze nog niet altijd een goed alternatief voor het plastic dat wij gebruiken. We houden ontwikkelingen op het gebied van bioplastics natuurlijk goed in de gaten, want in de toekomst worden ze mogelijk wel een beter alternatief.
Wat onze verpakkingen betreft kan het dus nog steeds duurzamer. Maar we hebben al veel stappen genomen en we zijn continue alert op verbetermogelijkheden. We helpen klanten die geen plastic tassen willen gebruiken met duurzame katoenen tassen, netjes en dergelijke. En in onze winkels zelf zijn (bijna) alle groenten, fruit en brood ook los verkrijgbaar.
Ook in onze distributiecentra verduurzamen we verder. Alle droogwaren van ons merk Nieuwe Band worden verpakt in dozen die we weer opnieuw gebruiken. Voor de krimpfolie waarmee we onze rolcontainers dagelijks omwikkelen, gaan we een wikkelmachine aanschaffen die de folie uitrekt, waardoor we 30% op de folie gaan besparen. Verder spreken we regelmatig met onze leveranciers over de mogelijkheden voor duurzamere verpakkingen van hun producten. En uiteraard is al het plastic dat wij gebruiken recyclebaar.
Zo blijven we de ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie op de voet volgen, stimuleren we onze leveranciers en beperken we ons eigen plastic-gebruik steeds meer. En we zijn blij dat we bij konden dragen aan het opruimen van 6.000 kilo plastic in de natuur in Cambodja en dat dit deels hergebruikt kan worden!