In de beboste heuvels van de Hohenlohe Franken in Zuid-Duitsland werken sinds 1900 een kleine 100 biodynamische melkboeren samen in het biodynamische zuivelbedrijf Schrozberger. Zij leveren al vele jaren heerlijke zuivelproducten aan Odin. In het jaar dat de biodynamische landbouw 100 jaar bestaat, viert Schrozberger dat hun coöperatie al 50-jaar het Demeterkeurmerk heeft. Directeur Friedemann Vogt vertelt wat Schrozberger zo uniek maakt.
“Biologisch-dynamische landbouw is een kwestie van geven en nemen. Onze boeren geven de koeien alles wat ze nodig hebben, zonder te veel te vragen van de bodem en de dieren. Biodynamische landbouw zorgt voor meer CO2-opslag in de bodem dan bodems die op een andere manier worden beheerd. Zo gaan we opwarming van de aarde tegen.”
“De meest duurzame en toekomstbestendige methode om nu en in de toekomst hoogwaardige voeding, klimaatbescherming, dierenbescherming en bodembescherming te realiseren.”
“Wij produceren alleen verse zuivelproducten en maken geen gebruik van ultrahoge verhitting, sterilisatie of processen om een langere houdbaarheid te krijgen. Daardoor gaan er geen waardevolle ingrediënten verloren. We vermijden homogenisering van de melk, omdat dit melkintolerantiereacties bevordert. We werken zonder smaaktoevoegingen en suikervervangers. We bieden premiumkwaliteit, voegen geen melkpoeder toe en laten producten lang rijpen, yoghurt tot zelfs maximaal 20 uur. Onze producten vullen we af in glas. Dat is de beste verpakking voor melk en zuivelproducten.”
“Onze boeren kiezen er al jaren voor om niet te ploegen. Zo is hun land het gehele jaar door groen begroeid. Daardoor verdampt het water veel minder en behouden we een vast waterniveau in de grond. Door de begroeiing lopen we minder risico dat onze grond wegspoelt bij hevige regenval. En we behouden zo een levende bodem, vol vruchtbaarheid en biodiversiteit.”
“Ons volgend project heet ‘agroforestry’. Dit houdt in dat het vee bladhooi eet, als het gras niet meer groeit. Het bladhooi bestaat uit de bladeren en twijgen van vruchtbomen die we speciaal hiervoor aangelegdhebben. Een oude traditie, die grotendeels vergeten is, doordat in de moderne landbouw het hooien van gras de overhand kreeg. Door de uitdagingen die we het hoofd moeten bieden op het gebied van klimaat en biodiversiteitsproblemen, is de belangstelling voor deze oude traditie toegenomen.”
Over Friedemann Vogt
Friedemann is algemeen directeur van de coöperatie Schrozberger die in 1974 is opgericht. Tegenwoordig verwerkt de zuivelfabriek zo’n 29 miljoen kilo melk volgens de strenge Demeter-richtlijnen en biedt het het grootste assortiment Demetermelkproducten ter wereld. “We maken alles behalve kaas,” zegt Vogt met gepaste trots.