Spruiten zijn een echte wintergroente; het seizoen loopt van september t/m februari. Ze zijn afkomstig van de spruitenplant of spruitkool, een koolsoort die tot wel een meter hoog kan worden. De kleine kooltjes die in de okselholten groeien, zijn de eetbare spruitjes.
Wij vinden ze heerlijk maar sommigen bibberen van de licht bittere smaak. In het najaar zijn spruiten iets bitterder, terwijl ze later in de winter, vooral na de eerste nachtvorst, zoeter worden door de omzetting van zetmeel in suiker. Maar niet onbelangrijk, deze kleine groene kooltjes, vol vitamines, mineralen en vezels, zijn ook nog eens ontzettend voedzaam.
De spruiten van dit jaar worden voor Odin op een duurzame, biologische manier geteeld door Frank Bos in Dronten. Het oogsten gebeurt machinaal en met een optische sorteermachine worden de spruiten nauwkeurig op grootte en kwaliteit gesorteerd. Dit jaar hebben gewassen, zoals die van Frank Bos, te maken gehad met veel neerslag en daardoor een hoge druk van schimmels. Een groot deel van de oogst is hierdoor verloren gegaan. Een ander gevolg is dat de spruiten op dit moment kleiner zijn dan gebruikelijk.
Momenteel ontvangen we bij Odin vooral spruiten van het type "D", beter bekend als het 'hotelspruitje'. Deze spruiten zijn iets kleiner met een diameter van 16-23 mm. Hotelspruiten smaken nootachtig en wat minder bitter als een grotere spruit. Veel mensen waarderen hem juist daarom.
Om spruiten zo lang mogelijk vers te houden bewaar je ze het best in de koelkast. Voor de bereiding zijn er oneindig veel opties, je kunt ze koken, smoren, stoven, roerbakken, roosteren, gratineren, verwerken in een stamppot of salade. Maak bijvoorbeeld net zoals Janneke deze salade van geroosterde spruiten en pompoen, die is heerlijk voor de koudere maanden.
Kortom, klein maar fijn: deze kleine spruiten zijn verrassend van smaak en ideaal voor allerlei winterse gerechten. Eet smakelijk en geniet van het beste dat het seizoen te bieden heeft!
Haal ze in jouw bio-winkel of bestel ze online.