Ook het blauwe bessen-merk PureBlu nemen ze over van Edo en Maria
Foto: Edo Biewinga en Maria Buitenkamp (rechts) dragen hun snoeischaar en hun kennis en ervaring over aan Albert Boersen en Sjoukje Botterweck. Bij het inwerken hoort ook snoeien: in de periode van november tot en met maart worden alle 40.000 struiken zorgvuldig gesnoeid en daarmee verjongd. Bessenstruiken kunnen wel honderd jaar worden en steeds weer jonge scheuten met bessen maken.
Veel Odin leden en klanten kennen de verse en diepgevroren bessen van Noorderbos en de sappen en siropen van het biodynamische bedrijf. Wie in het groeiseizoen van 2025 een bezoekje brengt aan Noorderbos in het Drentse Tiendeveen, kan daar vier bessentelers aantreffen in plaats van twee. Want na bijna twintig jaar dragen Edo Biewinga en Maria Buitenkamp in 2025 hun kennis en ervaring over aan Albert Boersen en Sjoukje Botterweck. In 2025 werken de vier nog nauw samen om de overgang soepel te laten verlopen.
Edo: “We zijn superblij dat we na een zoektocht van vijf jaar zulke fijne jonge opvolgers hebben gevonden. We zijn nu 67 en gaan na de inwerkperiode in 2026 wat hobby-boeren op een nieuwe plek”.
Maria: “Zij nemen de duurzame bedrijfsvoering én de zorg voor de natuur op het bedrijf over, dat is fantastisch. We vonden ze via de website ‘Boer zoekt Boer’ van het NAJK, dat is echt een aanrader.”
Albert is boerenzoon, deed een landbouwopleiding en heeft vijf jaar leiding gegeven aan een door hem opgezette Herenboerderij, waar voedsel wordt geproduceerd direct voor een grote groep consumenten uit de regio, zonder chemie en kunstmest. Albert: “Noorderbos is een heel mooi bedrijf om over te nemen, want hier willen we als landbouw juist naar toe: plantaardig en toekomstbestendig. We willen het contact met de consumenten verder gaan versterken, via sociale media, maar ook door allerlei activiteiten op het bedrijf.”
Sjoukje volgde een opleiding industrieel ontwerpen met aandacht voor duurzaamheid. Zij blijft naast de bessenteelt part time werken bij een afdeling van RVO, waar ze ondernemers steunen met overheidsregelingen. Sjoukje: “We willen zeker doorgaan met alle mooie producten die nu in de Odin winkels liggen, zoals de diepvriesbessen en de Bordeauxflessen met sap. Consumenten zullen steeds vaker onze hoofden op de etiketten gaan zien, terwijl we de oude verpakkingen geleidelijk opgebruiken.”
Producten van PureBlu bekijken of bestellen? Kijk hier.