Afgelopen maand bezochten Odin-imkers Maria Brinks-Hundscheid, Jaap Akkerman en Bas Strijker, biodynamisch imker Robert Friedrich in Duitsland. Robert gebruikt sinds 2010 een speciaal recept voor bijenvoeding in zijn Demeter gecertificeerde imkerij. De Odin-imkerij zoekt al enige tijd naar een goed en gezond alternatief voor de huidige bijenvoeding, dat ook minimaal 3 maanden houdbaar is. Goede redenen om met de Odin-imker werkgroep af te reizen naar het dorpje Berschweiler in Duitsland.
Bijen halen normaal gesproken zelf nectar (voor energie) en pollen (voor eiwitten) uit bloemen. In een periode met weinig bloeiende bloemen, droogte of regen, kan het nodig zijn om de bijen extra voeding te geven. Pesticiden in de omgeving en stressfactoren, zoals de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar, kunnen ook redenen zijn dat extra voeding nodig is.
Tot nu toe krijgen de bijen honing van gestorven volken of suikerwater met kamillethee en een snufje zout (recept van Rudolf Steiner uit 1923). Kamillethee maakt de spijsvertering rustig en stimuleert de opname van voeding. Suikerwater zonder kamillethee heeft het nadeel dat het diarree kan veroorzaken en kort houdbaar is. Alternatieven als invertsuiker, eiwitvervangers en pollen zijn niet biologisch beschikbaar. Uiteindelijk is honing de beste voeding voor bijen.
In Duitsland hebben biodynamische (Demeter gecertificeerde) imkers een nectarachtig recept ontwikkeld door melkzuurfermentatie, inclusief ondersteunende kruiden, dat lang houdbaar is én met behoud van voedingswaarde. Zodoende bezocht de Odin-imker werkgroep de maker van dit recept, Robert Friedrich. Een hartelijk ontvangst, een kopje gefermenteerde bijenvoeding en uitleg van het recept volgden. Uit analyses van de Universiteit van Hohenheim blijkt dat dit recept een veelbelovend alternatief is. Voor Odin is het vooral interessant, omdat we biologische ingrediënten kunnen kiezen die vrij zijn van gif en genetisch gemodificeerde gewassen. Het ondersteunt de darmen van de bijen, verhoogt hun weerstand en ze ontvangen zomerkracht en warmte van de kruiden.
In februari gaan we aan de slag met dit natuurlijke bijenrecept. We gebruiken ingrediënten zoals biologische suiker, brooddrank, tijm, lavendel, paardenbloem en propolis. We maken een grote batch aan zodat we voeding voor de zwermperiode en het najaar hebben. Dit geeft ons werk in de winter en scheelt tijd in de drukke zomerperiode, zodat we ons dan volledig op de bijen kunnen richten.
Meer informatie over de Odin-imkerij, vind je hier.