Kleur, geur, textuur, wel of geen honger; allemaal lichamelijke waarnemingen die vanaf jonge leeftijd bepalen wat we wel of niet in ons mond stoppen. We hebben ze niet voor niets zou je zeggen, maar gebruiken we deze lichamelijke sensaties wel genoeg? Wij zijn benieuwd wat er gebeurt als we mindful eten en écht luisteren naar de signalen van lichaam, hoofd en hart. We vroegen een aantal mensen naar wat eten met aandacht voor hen betekent.
Het woord is nu aan Paul Kortekaas, werkzaam als sectorspecialist Landbouw en Voeding bij Triodos Bank.
Vanuit mijn functie ben ik dagelijks bezig met de transitie naar een nieuw voedselsysteem. Een systeem dat geen schade veroorzaakt aan het milieu, de bodem of de biodiversiteit. Een systeem waarbij iedere schakel een eerlijk loon krijgt. En een systeem voor een gezonde en welvarende samenleving. Op persoonlijk vlak heb ik de afgelopen jaren best een reis gemaakt op het gebied van gezonde voeding.
‘Het heeft ons gezin dichter bij elkaar gebracht’
Een paar jaar geleden verhuisde ik samen met mijn gezin naar een klein boerderijtje in de buurt van Dalfsen. Alles was nieuw en we hadden een sterke wens naar gezonde, lokale voeding, biologisch het liefst, maar in ieder geval gemaakt met liefde voor alles wat leeft. Naar voorbeeld van een initiatief in de buurt hebben we een voedselcoöperatie opgezet, een samenwerkingsverband op basis van gelijkwaardigheid, zonder bestuur, statuten en dergelijke. Waar ‘de makers’ en ‘de opmakers’ via een online platform producten verkopen en kopen. Nu halen we daar wekelijks gezond en lekker eten, hebben we contact met de buurt en hoeven we bijna niet meer naar de supermarkt.
We plannen nu dus heel bewust een week van te voren wat we eten en zijn er dus vanaf dan al mee bezig. Het sociale aspect is een belangrijke waarde-toevoeging; we zoeken samen recepten bij het aanbod, we eten meer van het seizoen en we delen het verhaal achter die boerenkool of die appels. En natuurlijk is er het genot van het klaarmaken en vervolgens opeten. Meer mindful kan het haast niet! Deze omgang met eten heeft ons gezin echt dichter bij elkaar gebracht. Inmiddels hebben we zelf een groentetuin, waarbij we inspiratie haalden uit de film ‘Onder het Maaiveld’. Het leuke is dat we nu zelf zowel oogst en kennis delen met de buurt.
Paul Kortekaas is werkzaam als sectorspecialist Landbouw en Voeding bij Triodos Bank. Namens Triodos tekende hij op 4 september 2024 het EKO-NL Ketenconvenant. Hiermee beloven ze, samen met nog 19 organisaties, de biologische productie uit Nederland nog meer te ondersteunen. In zijn dagelijks leven probeert hij anderen te overtuigen om meer biologisch te eten. Hij heeft onlangs zelf ervaren hoe makkelijk het kan en dat het echt niet duurder hoeft te zijn. Paul is van het kaliber: ‘Doe wat je zegt en laat zien dat het ook echt goed kán’.