De eiwittransitie. Meer plantaardige eiwitten in ons dieet en een stuk minder dierlijke. Een belangrijke stap op de weg naar minder CO2-uitstoot, een gezondere bodem en meer ruimte voor dier en mens. Maar als je minder vlees en zuivel eet, waar haal je dan je eiwitten vandaan? Uit welke groenten kan je nou eigenlijk de meeste eiwitten halen?
Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, maakten we een top 8 van de meest eiwitrijke groenten*. En ja, het maakt soms verschil of groenten gekookt of rauw zijn, dus let daar ook even op.
Zoals je ziet, zit je dus vooral bij veel groene groentes goed, als het je om een hoge eiwitinname gaat. Natuurlijk geldt daarbij zoals altijd: eet biologisch en het liefst biodynamisch! In combinatie met een meer plantaardig dieet maken we dan echt een bijdrage aan een betere wereld.
Denk je: allemaal leuk en aardig, maar wat kan ik dan koken met die groenten? Odin.nl staat vol met lekkere recepten waar veel eiwitrijke groenten in zitten. Probeer eens deze rijk gevulde shakshuka 2.0, boordevol groene lentegroenten. Of wat dacht je van deze tosti met boerenkool als lunch? Spruiten vind je ten overvloede in dit gerecht en voor doperwten moet je bij dit overheerlijke voor- of lunchgerechtjezijn. In deze lentesoep vind je zowel broccoli als spinazie, deze salade tjokvol tuinbonen is een echte eiwitbom en artisjok komt mooi tot zijn recht in dit prachtige quichje.
Genoeg keuze om je tafel te vullen met heerlijke én eiwitrijke gerechten.
Eet smakelijk!
*alle groenten in de top 8 zijn weergegeven met x gram eiwitten per 100 gram.