De Lankerenhof, onze leverancier van biologische eieren onder de naam ‘Bleieren’, stopt ermee. De eigenaren Marianne en Chris Borren gaan met pensioen. Daarom krijgen we onze biologische eieren voortaan van de bijzondere boerderij ’t Paradijs in Barneveld.
Ariese van 't Paradijs
't Paradijs neemt ook het concept van de Bleieren van De Lankerenhof over en gaat zo’n 2 miljoen eieren per jaar leveren aan Odin. Maar wat voor boerderij is ’t Paradijs eigenlijk? Waarom stappen ze voor de Bleieren over van witte naar bruine kippen? En waarom lopen er nu steeds meer hanen tussen de kippen? Johan Slager werkt al 6 jaar op ’t Paradijs en woont er met zijn vrouw en kinderen. Hij vertelt over ’t Paradijs en over wat er allemaal bij hen verandert nu ze leverancier van Odin worden.
“’t Paradijs is een boerderij met een belangrijke zorgfunctie. Onze uitgangspunten zijn: elkaar respecteren, verbinden en betrouwbaarheid. De agrarische tak houdt zich bezig met leghennen, een tuinderij en vee. In de zorgtak hebben we zo’n 20 begeleiders die werken met ongeveer 100 deelnemers. Dit zijn onder andere dementerenden en mensen met psychische en psychiatrische klachten, autisme, burn out, ADHD en ook kinderen.”
“We hadden hier altijd witte legkippen, maar omdat we nu voor Odin de levering van Bleieren overnemen van De Lankerenhof, stappen we over naar bruine kippen, in totaal 9.000. Witte kippen worden vaak gezien als meer duurzaam, omdat ze veel eieren leggen met relatief weinig voer. Maar dat blijkt genuanceerd te liggen. Bruine kippen zijn minder schichtig, dat is fijner voor onze medewerkers, en ze leggen ook goed. Deze bruine kippen zijn biologisch opgefokt bij Pluriton in Lunteren. Ze zijn ook meer geschikt als dubbeldoelkip* en zijn wanneer ze uitgelegd zijn, ook beter geschikt als vleeskippen. Dat is belangrijk voor Odin. Het is de bedoeling dat er ook hanen bij lopen. De eerste lopen er al en je merkt dat dit verschil maakt voor de kippen. Hanen houden de omgeving in de gaten en geven signalen af aan kippen wanneer het veilig is. Als de kippen niet opgehokt zijn, gaan zij altijd als eersten naar buiten om te kijken of er roofvogels zijn. Is de kust veilig dan maken ze een geluid. Je merkt dat dit de kippen rust geeft. Onze deelnemers zijn echter niet gewend dat er hanen bij de kippen lopen, dus we zijn benieuwd hoe dit gaat.”
“De eerste bruine hennetjes zijn op 3 februari gekomen, toen ze 18 weken oud waren, die moeten nog opgroeien. Ik denk dat midden april de eerste henneneitjes in de winkel komen te liggen. Nog een week of vier later zijn de kippen volwassen.”
“Dat wij nu leverancier worden van Odin en de hele productie van De Lankerenhof overnemen is een mooie uitdaging voor ons. Ariese is bij ons verantwoordelijk voor het welzijn van de kippen. Ook krijgen we advies van Chris en Marianne van De Lankerenhof rond deze overgang en van onze voerleverancier en de veearts, omdat bruine kippen ander voer eten dan witte kippen. We vinden het heel mooi om samen te werken met Odin. Het spreekt ons aan dat het een coöperatie is en dat de klanten eigenaar zijn. Het gaat Odin niet alleen om de winst, maar ook om het belang van de natuur. De contacten zijn goed en wij zijn enthousiast!”
Bijna alle kippen in Nederland hebben maar één doel: ze zijn er óf voor de eieren óf voor het vlees. Legkippen worden, wanneer ze uitgelegd zijn, geslacht en gebruikt als soepkippen, maar hun vlees is daar niet ideaal voor. Daarnaast hebben de broertjes van legkippen, de haantjes, geen functie. Ze worden vaak als eendagskuiken gedood. Odin wil dit anders.
“Wij willen zoveel mogelijk werken met dubbeldoel-dieren” zegt Elias Jeremiasse, Category Manager bij Odin. “Bruine legkippen zijn beter geschikt voor kippenvlees dan witte kippen. Hierdoor zijn er minder kippen nodig die speciaal voor het vlees worden gefokt. Ook zijn de hanen van witte kippen niet bruikbaar voor het vlees, waardoor ze dus allemaal op dag 1 gedood worden. Hanen van bruine kippen zijn wel geschikt voor het vlees, zo hebben die in ieder geval nog een doel. Ze worden opgefokt tot 14 weken en gaan dan naar de slacht. Een klein deel van de hanen mag in leven blijven en bij de kippen lopen. Dit is beter voor het welzijn van de kippen, omdat de aanwezigheid van hanen rust brengt bij de kippen.”
“Bruine kippen zijn ook robuuster, ze hebben minder botbreuken dan witte kippen. Witte kippen eten wel minder, maar daarom hebben ze om aan voldoende eiwitten te komen speciale aminozuren nodig in hun voer. Witte kippen zijn dus niet zo duurzaam als ze lijken.”