Van 5 t/m 8 februari vond de jaarlijkse conferentie voor biodynamische landbouw plaats in het Goetheanum in Dornach, Zwitserland. Bas bezocht de conferentie namens de Odin-imkerij, samen met Luc Schoonen van Odin-boerderij De Beersche Hoeve en Theo Boon, ontwikkelmanager van Odin voor zaadvaste rassen.
Het Goetheanum, ontworpen door Rudolf Steiner in 1924, is een indrukwekkend gebouw. Gedurende de conferentie was de grote zaal dagelijks gevuld met ongeveer 900 bezoekers. Het programma bood een rijke variëteit aan activiteiten, waaronder lezingen, gesprekken met inspirerende biodynamische boeren van over de hele wereld, verdiepende gesprekken met medebezoekers, een informatiemarkt, een boekenwinkel, kunst en meer dan 50 workshops. Bas heeft 2 inspirerende workshops over bijen bijgewoond.
Rudolf Steiner noemde de bijenkorf vaker in zijn werk dan enig ander organisme. Hij beschreef de bijenziel niet als een gewone groepsziel, maar als een bijzonder wezen dat tot een ander tijdperk behoort. Met euritmie kan je het welzijn van de bijen te bevorderen. Er was een mooie afwisseling tussen theorie, euritmie-oefeningen en euritmie bij de bijen, geleid door Sabrina Menestrina en Mailin Wölki.
In deze workshop werden de zeven levensprocessen van de bijen op archetypische wijze afgebeeld. Ze vormen de basis voor harmonie, schoonheid en veerkracht in de bijenkorf – van het zwermproces tot de constructie van de honingraat, broedzorg, en de opslag van honing en stuifmeel. Rudolf Steiner beschreef het leven van de bijen als een model voor de toekomstige maatschappelijke organisatie. De workshop leidde de deelnemers naar de vraag welke waarden we uit het gedrag van bijen kunnen afleiden en hoe we deze kunnen toepassen op daadkracht en besluitvorming in sociale omgevingen zoals bedrijven, biodynamische contexten en onderwijsinstellingen. Deze sessie werd geleid door Rainer Monnet en Johannes Wirz.
Als kers op de taart ontdekte Bas dat Johannes Wirz onderzoek doet naar bijen in boomstammen – dé hobby van Bas. Het onderzoek vindt plaats in een bos, op ongeveer 4,5 kilometer van het Goetheanum. Er zijn 14 boomstammen geplaatst, waarvan sommige op de grond staan en andere hoog in de bomen hangen. Bas kon het niet laten om vroeg in de ochtend een kijkje te nemen. Terugkijkend was de conferentie ontzettend inspirerend en leerzaam. Op naar volgend jaar!
Kijk hier voor meer informatie over de Odin-imkerij en/of om vriend te worden.