Kleur, geur, textuur, wel of geen honger; allemaal lichamelijke waarnemingen die vanaf jonge leeftijd bepalen wat we wel of niet in ons mond stoppen. We hebben ze niet voor niets zou je zeggen, maar gebruiken we deze lichamelijke sensaties wel genoeg? Wij zijn benieuwd wat er gebeurt als we mindful eten en écht luisteren naar de signalen van lichaam, hoofd en hart. We vroegen een aantal mensen naar wat eten met aandacht voor hen betekent.
Het woord is nu Sharon de Miranda is chef-kok en auteur van kookboeken. Ze werd bekend als tv-kok bij het programma BinnensteBuiten.
Mindful eten voor een tv-chef is veel meer dan alleen het bereiden van recepten. Het gaat voor mij om het creëren van een ervaring, zowel voor jezelf als voor de gasten of het publiek. Als chef ben je altijd bezig met het bewust kiezen van ingrediënten, het afstemmen van smaken en het met aandacht koken van gerechten. Dat element van zorg en aandacht, dat ik in een restaurantsetting aan mijn gasten wil overbrengen, neem ik mee naar het tv-werk. Ik vind het belangrijk om mensen niet alleen te laten zien hoe ze kunnen koken, maar ook hoe ze kunnen genieten van het proces van koken en eten.
"Het gaat om het creëren van een ervaring"
Toen ik alleen in het restaurant werkte, wilde ik mijn gasten meenemen op een smaakreis, waarbij ze echt konden genieten van het eten en het zagen als een verwennerij die ze zichzelf moesten gunnen. Dit idee is nog verder versterkt sinds ik op tv kook. Mijn doel is om lekker koken en gezond eten toegankelijk te maken voor iedereen, zodat mensen ook thuis kunnen genieten van een heerlijke en voedzame maaltijd. Gezond en lekker eten is essentieel om goed te functioneren, zowel fysiek als mentaal, en ik geloof echt dat je gelukkiger en energieker wordt als je bewuster kookt en eet. Mindful eten betekent ook dat je stilstaat bij de herkomst van je ingrediënten. Daarom kook ik het liefst met lokale producten van het seizoen.