Lara van Velsen is student ‘business administration’. Wij vroegen haar (en anderen) naar wat eten met aandacht voor hen betekent.
Kleur, geur, textuur, wel of geen honger; allemaal lichamelijke waarnemingen die vanaf jonge leeftijd bepalen wat we wel of niet in ons mond stoppen. We hebben ze niet voor niets zou je zeggen, maar gebruiken we deze lichamelijke sensaties wel genoeg? Wij zijn benieuwd wat er gebeurt als we mindful eten en écht luisteren naar de signalen van lichaam, hoofd en hart en we vragen verschillende mensen naar hun mening.
"Mindful eten is voor mij een bewuste manier van eten waarbij je met je volledige aandacht stilstaat bij een maaltijd. Dus niet alleen aandacht voor wát je eet, maar ook voor hoe je eet. Met bewustwording van eetgewoontes en signalen van honger en verzadiging. In de levensfase waar ik nu in zit heeft mindful eten maar beperkt plek. Als student leid ik een druk leven met colleges, deadlines en sociale activiteiten. Vaak eet ik snel tussen afspraken door of met mijn gedachten bij een volgende taak. Hoewel ik weet wat mindful eten is, merk ik dat ik het lastig vind om dit actief toe te passen in mijn dagelijkse routine."
Gezond en lekker eten is essentieel om goed te functioneren
"In het studentenleven is dat namelijk best een uitdaging; de combinatie van tijdsdruk, stress en sociale eetmomenten, maakt het moeilijk om bewust stil te staan bij een maaltijd. Toch kan mindful eten een waardevolle toevoeging zijn; júist bij een drukke levensstijl. Het biedt een kans om even te vertragen en de focus te verleggen van prestaties naar zelfzorg. Door bijvoorbeeld zonder afleidingen, zoals een telefoon of laptop, te eten, kan ik meer genieten van het moment en beter naar mijn lichaam luisteren. In het weekend lekker ontbijten of uitgebreid koken helpt ook om meer te genieten van mijn eten en dan voel ik me ook meer ontspannen."
Hoewel ik weet wat mindful eten is, merk ik dat ik het lastig vind om dit actief toe te passen in mijn dagelijkse routine
"Als tip zou ik mee willen geven om te beginnen met een eenvoudige en kleurrijke maaltijd die jou inspireert. Ik zoek ze vaak online op, bijvoorbeeld via Pinterest. Door aandacht te besteden aan het bereiden van eten, zoals het snijden van verse groenten, ben je bewust bezig met het hele proces."
Lara van Velsen is student ‘business administration’ met de specialisatie strategic human resource leadership.