Sta je soms twijfelend voor het schap en grijp je dan maar naar dezelfde vertrouwde items? Misschien is het tijd om eens iets nieuws te proberen?
In bio-speciaalzaken vind je zoveel mooie producten dat het soms lastig is om te beslissen. Daarom vroeg ik verschillende mensen naar hun absolute favorieten. Wat zijn de producten die zij telkens weer in hun mandje leggen? Van verrassende smaakmakers tot producten die je misschien over het hoofd ziet of dat ene product waarvan je niet wist hoe lekker het eigenlijk is. Laat je inspireren en ontdek iets nieuws voor in je mandje!
Sierd Hettema is Category Manager bij Odin. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de voedingscategorieën aardappelen, groenten en fruit, en brood en banket.
''een van mijn favoriete producten is de broederhaan, deze kan je met regelmaat in mijn mandje vinden''
Verreweg de meeste haantjes die jaarlijks worden geboren, worden direct nadat ze uit het ei zijn gekomen gedood en verwerkt in diervoeding. En uit 1 op de 2 eieren wordt een haantje geboren; dus dat zijn er heel veel. Biodynamische pluimveehouders laten zien dat het anders kan. Hennen worden tegelijk met hun hanenbroertjes geboren uit eieren van biologische moederkippen. Als ze zijn uitgelegd, worden ze geslacht en verwerkt tot (diepvries-) soepkip. Hun broertjes groeien op tot ze ongeveer 15 weken oud zijn, waarna ze worden geslacht en verpakt. Daarna worden ze als diepvrieshaan verkocht. Dat is een zinvollere bestemming dan op dag 1 gedood te worden, daarnaast heb je minder vleeskippen nodig.
En dan heb je een mooi broederhaantje in huis, wat nu? Het lijkt best een uitdaging, maar het snijden van een hele kip of haan heeft een bepaalde logica en wijst zich tijdens het doen vaak vanzelf. Een goed scherp mes is daarbij een must. Hier vind je mijn stappenplan voor het snijden
Van de resten die ik overhoud maak ik een kippenbouillon, vaak kan je dan nog veel vlees van de botten schrapen en deze weer verwerken in een soep. De bouillon kan je prima invriezen en voor een later moment gebruiken in een soep of risotto.
Mijn favoriete gerecht met deze haan is toch wel een langzaam gegaarde stoofpot, zoals het Surinaamse BBR, daardoor valt het vlees van het bot en is het super mals. BBR staat voor bruine bonen met rijst en is een van de populairste gerechten uit Suriname, heerlijk met een frisse salade en zuurgoed.
Geïnspireerd? Voeg de broederhaan hier toe aan je eigen boodschappenmandje.