Van 28 april t/m 4 mei hebben we weer een bijzondere actie met zaadvaste groenten. Dit keer met zaadvaste biodynamische witlof.
Heerlijke biodynamische zaadvaste witlof van Leonard Reedijk van Nieuw Bonaventura
Voor Odin is het belangrijk dat groenten zo natuurlijk mogelijk veredeld worden. Daarom werken we steeds meer met boeren en veredelaars samen om de teelt van zaadvaste groenten te stimuleren. En daarom hebben we deze week een actie met zaadvaste biodynamische witlof van Nieuw Bonaventura, de enige biodynamische witlofkwekerij in Nederland.
“Wij gebruiken het ras Schriek” zegt Leonard Reedijk van Nieuw Bonaventura. “Dat is een oud Belgisch zaadvast ras. Deze witlof is vaster en de smaak is wat bitterder. De meeste moderne witlof in de supermarkt is veredeld op opbrengst en is juist minder bitter. Verder is Schriek minder waterig omdat het een hoger drogestofgehalte heeft. Qua uiterlijk is het minder gelijkvormig dan de gangbare hybride rassen.”
“We zijn ook bezig met het ontwikkelen van een tweede zaadvast ras dat we later in het seizoen kunnen oogsten. Hiervoor gebruiken we het bestaande Nederlandse hybride ras Vintor, dat we aan het ‘dehybridiseren’ zijn. Hier zijn we nog zeker 8 jaar mee aan het veredelen, wat we samen met het Duitse veredelingsinstituut Kultursaat doen.”
Leonard: “De huidige smalle basis van genetisch uitgangsmateriaal voor voedingsgewassen is best risicovol. Terwijl je bij zaadvaste gewassen juist zoveel variëteit hebt, dat die bijvoorbeeld bij een extreem seizoen meer aanpassingsvermogen hebben dan de moderne ultraproductieve F1-hybride- en CMS-rassen. Schriek is bijvoorbeeld een zaadvast ras dat vrij goed tegen droogte kan. Het positieve is dat steeds meer boeren en consumenten het gevoel krijgen dat we misschien te ver gaan met de moderne manieren van groenten veredelen en dat we naar alternatieven moeten kijken, zoals zaadvast veredelen.”
Zaadvast betekent dat gewassen zo natuurlijk mogelijk veredeld zijn. Veel van de groenten, ook in biologische winkels, zijn namelijk F1-hybride rassen. F1-hybridisering is een kunstmatige veredelingstechniek. Deze wordt regelmatig gecombineerd met een andere kunstmatige techniek, namelijk cytoplasmatische mannelijke steriliteit (CMS).
Boeren mogen F1-hybriden niet zelf verder veredelen en ze kunnen ook niet zelf verder telen met het zaad van deze planten. Ze moeten daardoor ieder jaar opnieuw zaad inkopen en blijven zo afhankelijk van grote internationale zaadleveranciers die bepalen welke groenten we eten. De natuurlijkheid van ons voedsel staat nog meer onder druk nu de EU gentech wil dereguleren.
Odin staat voor zo natuurlijk mogelijke voeding. Het is voor ons een speerpunt om in de komende jaren steeds meer zaadvaste groenten aan te bieden, samen met een groeiende groep van boeren. We werken daarbij nauw samen met Stichting Zaadgoed. Stichting Zaadgoed heeft veel kennis op het gebied van biologische zaadvaste veredeling, speelt een belangrijke rol in de bewustwording en kennisontwikkeling van boeren en (hobby)tuinders en is betrokken bij diverse zaadvaste veredelingsprojecten. Samen met hen bouwen we aan een keten voor zaadvaste veredeling in Nederland.
Ook onze eigen boerderij De Beersche Hoeve speelt een rol in de zaadvaste veredeling. Lees meer over De Beersche Hoeve en zaadvaste veredeling.
Je kunt onze zaadvaste groenten herkennen aan onderstaand logo.