Van het vroege voorjaar tot laat in de herfst vliegen de bijen er op uit om hun belangrijke werk te doen: zorgen voor de bestuiving van gewassen, bloemen en bomen. Op biodynamische (bd) boerderijen kunnen bijen goed gedijen. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en er is meer ruimte voor bloemen. Maar door tijdsdruk en gebrek aan imkerervaring komen bd-boerderijen vaak niet toe aan het houden van bijen. Ze kunnen daar dus wel wat ondersteuning bij gebruiken. Daarom heeft Odin in oktober 2010 de ervaren imker Jos Willemse aangenomen die nu op elf bd-bedrijven aan het imkeren is. Niet voor de honing, maar voor de bijen. Hoe staat het er op dit moment voor? Jos vertelt.
Wat gebeurt er deze tijd van het jaar?
“Het begin van de lente is een belangrijke tijd van het jaar voor de bijen. De oudere winterbijen staan dan voor de taak om te zorgen voor nieuw zomervolk . De ouderen sterven af en een nieuw volk krijgt de ruimte. Vanwege het warmere weer waren de bijen al uitgevlogen en flink actief. Ze hebben in die tijd ook eitjes gelegd. Dat gebeurt op het moment dat het zo’n graad of 8 tot 10 is.De late vorst van afgelopen weekend heeft helaas een negatieve impact op de bijen. Door de onverwachte vorst zijn de bijen die bij de Kunsthal in Rotterdam staan ziek geworden en hebben ze de vorst niet overleefd. Ik ga bij alle boerderijen waar ik als imker voor Odin actief ben, inventariseren wat de volledige impact is.
Wat is er in deze tijd van het jaar belangrijk?
‘Nu met de vorst kan bijvoeden helpen. Alleen maar tot op zekere hoogte. Naast honing als bron van energie heeft een bij ook stuifmeel nodig. Het laatste vooral als bron van eiwitten. Een bij leeft zolang zijn voorraad eiwit genoeg is. Is die voorraad eenmaal op, dan sterft de bij. Bijvoeden kan ik als imker alleen met extra honing, in extra eiwit kan ik niet voorzien.Een tekort aan stuifmeel leidt tot een slechtere gezondheid van de bij. Het is ook belangrijk dat er nu volop nieuwe bijenvolken komen. Om de koningin en de eieren in het nest te beschermen moet de temperatuur in het nest rond de 35 graden zijn. Het kost de bijenenergie dit op peil te houden. Die energie halen ze uit de honing. Het is belangrijk dat een bij in zijn natuurlijke omgeving voldoende voeding krijgt. Een bloem- en plantenrijke omgeving en een hoge biodiversiteit helpt daarbij. Bijen verzwakken en sterven eerder in een omgeving waar veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Wat kunnen wij zelf doen om de bijen te helpen?
‘Biologisch eten en anderen inspireren hetzelfde te doen. Alleen dan blijven bijenvolken bestaan…’
Meer weten over de Odin Imkerij? Je leest het hier.