Paddenstoelenkweker Nesco is hard op weg naar een energieneutrale toekomst. Jeroen Smits, Jozef van den Elsen en Teuni Bloem werken op diverse locaties vooral in Brabant, samen om verschillende mooie paddestoelensoorten te kweken. Helemaal biologisch, in cellen waar de stroom wordt opgewekt door zonneenergie. We spraken met eigenaar Jeroen Smits over welke stappen er worden gezet om dat voor elkaar te krijgen.
Welke energiezuinige maatregelen nemen jullie?
“We hebben onlangs een nieuwe energiezuinige verpakkingshal gebouwd. Deze hal nemen we per 1 juli in gebruik. Ook hebben we een nieuwe CO2 koelmachine aangeschaft. Dit is een nieuw type koeling. Door hier als een van de eerste gebruik van te maken zijn wij op dit gebied een pionier. De warmte die deze koeling genereert, gebruiken we voor het verwarmen van de kantine, ons kantoor en de kwekerij. In de kwekerij plaatsen we trouwens later dit jaar zonnepanelen zodat we volledig onze eigen energie op kunnen wekken.”
Biologisch stro
Naast energiezuinig, is Nesco volledig biologisch. Een belangrijk onderdeel van een biologische champignonnenteelt is het gebruik van stro als compost. “Het is best moeilijk om aan biologisch stro te komen. Wij halen dit uit Duitsland. Na de 3e oogst zitten er voor de champignons bijna geen voedingsstoffen meer in de grond. De grond brengen we terug naar de akkers waar het geoogste stro vandaan komt. Zij gebruiken dit dan als biologische grondverbeteraar. Zo maken we de cirkel weer rond.”
Wat is nu precies het verschil tussen een gewone champignon en een kastanjechampignon?
“De kastanjechampignon heeft een wat donkerdere kleur. Ook is hij wat steviger van structuur en bevat hij minder vocht dan de gewone champignon. Daardoor slinkt hij ook minder bij bereiding. En hij heeft een nootachtige smaak.
De teelt van champignons is bijzonder. In lange donkere cellen staan eindeloze stellingen met kastanjechampignons. Ze groeien op een teeltbed van dekaarde en compost van stro, kalk en paardenmest. In de eerste 10 dagen groeien er witte pluizige schimmeldraadjes door de dekaarde. Deze dienen als voedingsworteltjes voor de champignon. Als de knopjes boven de grond komen, groeien ze in 6 tot 7 dagen uit tot een champignon.
Dan gaat het snel. De champignons verdubbelen iedere 24 uur in omvang. Na 16 tot 17 dagen worden de 1e champignons in 5 dagen tijd met de hand geoogst. Na de 1e oogst worden de teeltbedden klaargemaakt voor de 2e oogst. De 3e oogst is de laatste oogst."
Zin in champignons? Creëer je eigen zwarte bonen-paddestoelenburger en geniet!