In Punthorst, gemeente Staphorst, runnen Henk en Hillie Bunskoek samen met medewerkers en stagiaires hun bedrijf. Ze telen een brede variatie aan groenten, in de volle grond en een klein deel in een koude kas. Ook zie je er bijen, kippen en een paar varkentjes. Deze week vind je in alle groentetassen een slasoort van deze tuinderij. Kropsla, rode eikenbladsla en rode Batavia sla. Wij gingen hierover met Henk in gesprek.
“Vanaf eind maart zijn wij buiten, in de volle grond, de verschillende soorten sla gaan planten. Na ongeveer zes weken konden we de eersten van dit jaar oogsten. Om de veertien dagen planten we nieuwe, tot ongeveer halverwege augustus. Tot eind september/begin oktober kunnen we wekelijks sla van het land halen. ”
“Het bedrijf is omgeven door een natuurlandschap wat we grotendeels zelf hebben laten ontstaan en aangelegd. Daardoor is er een rijke biodiversiteit met veel insecten, diverse bomen en planten. Hier zijn wij blij mee, want als er al luizen zijn, dan zijn de lieveheersbeestjes en zweefvliegen er in een mum van tijd bij om deze aan te vallen. Zo zie je dat de natuur meteen zorgt voor de juiste balans.”
“We hebben vrij veel last van de droogte van afgelopen 1,5 maand gehad. We stonden op het punt te beregenen, wat we liever niet doen. Gelukkig hebben wij een behoorlijk vochtvasthoudende grond en kwam het hemelwater net op tijd.”
“De kropsla blijft op een of andere manier, bij ons in elk geval, de populairste slasoort. De zachte botersla combineert natuurlijk ook goed bij allerlei ingrediënten en de smaak is vrij toegankelijk. De rode eikenbladsla smaak een beetje nootachtig, veel mensen vinden dit erg lekker. De rode Batavia is de minst bekende soort. Echter niet minder lekker. Deze Nederlandse slasoort lijkt een beetje op ijsbergsla en is lekker knapperig. ”