Bijzondere boerderij ‘Bijzonderland’
Als je al langer bekend bent met biologische en biodynamische voeding, dan lijken sommige gebruiken inmiddels gewoon. Dat gewone is niet zo gewoon. Dat mensen zorgen voor een gezonde natuur is en blijft bijzonder. We spraken met tuinder Daan en collega Rinie van boerderij ‘Bijzonderland’, van wie de groenselderij en de rode eikenbladsla vorige week in de Odin groentetassen zat. De boerderij is in 1981 opgericht en er wonen nu twee gezinnen die het bedrijf runnen: Wim & Sytske en Daan & Katinka en hun dochters.
Hoe komen de selderij en de sla in onze tassen?
Rinie: ”Op de dag van de bestelling gaan we bij zonsopkomst het land op om de producten te oogsten. Het is belangrijk dat de groenselderij en bladsla knapperig en fris blijft. Vòòr 10 uur moeten we klaar zijn anders wordt het te warm en de groente slap. Het zand wat meekomt van het land spoelen wij krat voor krat van de groenten onder een soort regendouche. De kratten krijgen een dekzeil tegen uitdroging. In de middag gaat het naar onze afnemers, zoals Odin”.
Wat doen jullie om het beste uit de natuur te halen?
Daan: “Tuinbouwbedrijf zijn, is meer dan alleen groente telen. We genieten ervan om met de natuur bezig te zijn. Wij beheren daarom natuurland, beschermen vogelnesten op het land en plaatsen nestkasten voor uilen, valken en andere kleine vogels. Daarnaast beschermen we onze gewassen door middel van wildgaas tegen vraat van hazen, reeën en duiven. Om het beste uit de natuur te halen, vinden wij dat je ook goed voor de natuur moet zorgen. Voor ons is een gezonde bodem essentieel want deze geeft gezonde en smaakvolle producten. We brengen er natuurlijke meststoffen op waardoor we een optimaal bodemleven krijgen.“
Hoe zit het met de insecten?
Daan: “Gaasvliegen en sluipwespen helpen ons enorm om luizen te bestrijden. Ook de larven van lieveheersbeestjes eten de luizen. Dit jaar hebben we veel meer gaasvliegen gezien dan anders. Naast onze groenstroken hebben we een bloementuin om nog meer insecten zoals hommels en bijen naar onze tuin te trekken en een insectenhotel om hun overlevingskans te vergroten.”
Welk effect heeft het weer gehad?
Rinie: ”Het heeft ons veel extra inspanning gekost om onze gewassen naar een goed eindproduct te brengen. We hebben bijvoorbeeld regelmatig beregend. Ook is de hitte een extra stressfactor voor de plant. Een aantal planten bloeiden daardoor sneller. Hierdoor moesten we een aantal producten eerder oogsten.”