Een keer per week komen Frans Dielemans (links) en Alfred Folmer (rechts) van Voedselbank Rivierenland naar ons distributiecentrum in Geldermalsen. Zij of andere chauffeurs van de voedselbank komen dan producten ophalen die we anders zouden weggooien. Niet omdat er iets mis mee is, maar bijvoorbeeld omdat we er een te grote voorraad van hebben of omdat de houdbaarheidsdatum binnen een bepaalde tijd gaat verlopen.
Odin doet er alles aan om verspilling te voorkomen. Bijvoorbeeld door slim in te kopen. Ook hebben we onszelf voor ons EKO-keurmerk als doel gesteld om verspilling van vlees en vis in 2018 te verminderen met 25%. De totale derving in onze winkels willen we dit jaar terugbrengen van 8% naar 6%.
Wat er desondanks overblijft, krijgt een zo duurzaam mogelijke bestemming. Daarom werken we al sinds 2010 samen met Voedselbank Rivierenland. Vanaf 2018 haalt de voedselbank iedere week overtollige producten bij ons op. Dit kunnen groenten of fruit zijn, maar ook verpakt voedsel zoals rijst, pasta en zuivel. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld 120 kisten met verpakte gekookte rode bietjes teveel, waarvan we er iedere week een aantal aan de voedselbank meegeven. De totale hoeveelheden voedingsmiddelen die we wekelijks doneren variëren tussen de 50 en 100 kilo.
Voedselbank Rivierenland is in 2006 opgericht. Er werken 40 vrijwilligers. De producten van Odin worden door de voedselbank gedoneerd aan 50 gezinnen in Tiel. Wanneer in Tiel niet alles gebruikt wordt gaat het restant naar andere plaatsen in de omgeving.
Joke Steigerwald, coördinator bij Voedselbank Rivierenland: “We zijn heel blij met de donaties van Odin. Odin is de enige donateur van biologische groenten en fruit aan Voedselbank Rivierenland”.