Wat is biodynamisch rundvlees?
Daar sta je dan voor het schap om biodynamisch (bd) rundvlees te kopen. Maar wat is dat nu precies? We krijgen daar regelmatig vragen over. Tijd voor meer duidelijkheid. Er komt namelijk nogal wat kijken bij het produceren van biodynamisch rundvlees .
Biodynamische veeteelt
Het eerste wat goed is om te weten is dat biodynamisch rundvlees van boerderijen komt die volgens strikte biodynamische richtlijnen werken. Bd-veehouders moeten aan de biologische eisen voldoen en daarbovenop aan specifieke bd-eisen.Wanneer een boer voldoet aan alle eisen krijgt deze boerderij een Demeter-certificaat van Stichting Demeter en mag het vlees met een Demeter keurmerk verkocht worden.
De visie van biodynamische bedrijven
Biodynamische landbouw is gebaseerd op de antroposofie. Antroposofie is door Rudolf Steiner aan het begin van de 20e eeuw ontwikkeld. Het basisprincipe van de antroposofie gaat er vanuit dat er een relatie bestaat tussen mens, plant, dier, bodem en het heelal. Al deze elementen beïnvloeden elkaar. Daarom zijn biodynamische bedrijven meestal gemengde bedrijven waar boeren zowel groente en/of fruit telen als dieren houden. Dieren op een bd-bedrijf kunnen eten en bewegen zoals ze vanuit de natuur gewend zijn. En hun mest wordt op eigen land voor de planten gebruikt. Verschillende planten en granen worden gevoed met eigen mest van de boerderij. Dit zorgt voor een gezonde bodem en gezond gras en granen wat vervolgens weer voer is voor de dieren. Op deze manier is de cirkel weer rond en zorgen bd-boeren voor een kringloop van voer, mest en compost op het eigen bedrijf.
Kenmerken van een biodynamische veehouderij
Koeien krijgen de ruimte die ze nodig hebben om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Ze behouden, zoals in de natuur, hun hoorns. In de hoorns zit gevoel en ze spelen een belangrijke rol in hun gezondheid en spijsvertering van de koeien. Gehoornde koeien kunnen ook beter omgaan met seizoensveranderingen en voedsel van wisselende samenstelling. Hooi van het gras in de lente is tenslotte anders dan hooi van het gras in de herfst. In de stallen wordt grotendeels biologisch stro gebruikt dat van eigen land komt. Een bd-boer gebruikt bij voorkeur kruiden bij ziekte. Het veevoer is 100% biologisch en 80% van het voer komt van het eigen bedrijf. Verder staan de koeien minimaal 180 dagen in de wei en krijgen kalveren in de eerste 3 maanden verse, bedrijfseigen melk.
Productie en houdbaarheid van biodynamisch vlees
Biodynamisch rundvlees mag met geen enkel houdbaarheidsmiddel of kleurstof worden behandeld. Hierdoor is Demeter-vlees gevoeliger voor verkleuring door het contact met zuurstof. Dat is iets heel natuurlijks en heeft geen consequentie voor de smaak. Verkleuring betekent echter niet direct dat het vlees niet meer goed is. We zijn het alleen door de gebruikelijke houdbaarheidsmiddelen niet meer gewend.
Ons bd vlees komt van verschillende biodynamische veehouderijen uit Nederland. Kijk hier voor ons hele vlees-assortiment.
Heb je nog vragen? Schroom nooit om daarover met ons contact op te nemen. En neem vooral een kijkje op de website van Stichting Demeter waar alle waarden van biodynamisch goed beschreven staan.