We spraken met Jeroen die als teler bij de Beersche Hoeve dag in dag uit zijn best heeft gedaan om mooie knolvenkel te laten groeien.
Odin boerderij de Beersche Hoeve
Op onze biodynamische boerderij die door René en Gineke wordt gerund, focussen we vooral op het vermeerderen van groentezaden en het ontwikkelen van nieuwe vrije groente-rassen. Maar, we telen er ook groente voor de verkoop. Dit jaar best een uitdaging. De opbrengst is wat minder dan verwacht, maar we zijn blij met de knolvenkel die afgelopen week in de groentetassen zat.
Wat was de grootste uitdaging in het telen van de venkel?
Jeroen: “Knolvenkel is een gevoelig plantje dat veel regen nodig heeft. Tijdens de droogte hebben we de planten twee keer in de week beregend wat qua vocht voldoende is, maar toch heeft de helft het niet gered. Het contrast tussen de hitte en het koude water, in combinatie met veel ijzer in de grond is veel plantjes fataal geworden. Het is toch anders dan regelwater. Er is schimmel in gekomen waardoor van een deel de kwaliteit gewoon niet goed genoeg was. Een knolvenkel hoort mooi wit te zijn. Dat was niet in alle gevallen zo. We zijn blij dat een deel in de groentetassen zit, al hoop ik persoonlijk op iets meer regen volgend jaar.”