September is dè maand waarin de appeloogst piekt. Telers zijn druk in de weer om de appels mooi en op tijd van de bomen te halen. Eén van onze telers, Louis Ruissen, zit er nog middenin, maar is al wel goed op weg… Op onze vraag wat de appeloogst tot een succes maakt antwoord hij resoluut: “Een goede verzorging van de boomgaard.”
Hoe ziet een goed verzorgde boomgaard eruit?
Louis: “Het is belangrijk om goed (dus op de juiste manier) en op tijd te snoeien, om te zorgen voor een goede insectenbalans en op het juiste tijdstip het gras te maaien. Vooral in het voorjaar is het belangrijk om met extra aandacht door de boomgaard te gaan. Er zijn insecten die je liever niet in je boomgaard ziet en er zijn insecten die je er juist wel graag ziet. De zaagwesp en de fruitspintmijt zien we liever niet. Lieveheersbeestjes en oorwormen zijn we echter gek op. De laatste zijn beiden dol op luizen die anders schade aanbrengen. Aandacht en verzorging voor de boomgaard zie je niet alleen terug in de bomen, maar ook in de bodem.”
Op welke manier is de droogte van invloed geweest?
“Op een gegeven moment zag de boomgaard er best troosteloos uit. De bladeren hadden droogteverschijnselen en de vruchten waren klein. We hadden echt een slechte opbrengst verwacht. Ongelooflijk om te zien wat er gebeurde toen half augustus de eerste regen viel. De boomgaard kwam volledig tot leven. We telen al bijna 20 jaar biologisch en op zo’n moment ben ik er wel van overtuigd dat de jarenlange goede zorg zo’n boomgaard zo veerkrachtig maakt. Ik zie gewoon hoe de kwaliteit van de boomgaard is verbeterd en dat biologisch geteelde grond sterk en veerkrachtig is. De doorworteling is de afgelopen 20 jaar verbeterd, de fruitbomen kunnen hierdoor bij dieper gelegen grondwater. Tot onze verbazing zijn de Elstar appels bijna nog nooit zo groot geweest als nu. En dat zonder extra beregening."
Hoe lang duurt de oogst?
"We zijn rond half augustus gestart. De Elstars zijn nu allemaal van de bomen. De Jonagold en Pinova oogsten we later. Rond eind oktober zijn we helemaal klaar met alle soorten. We werken nu met z’n 25 man aan het binnenhalen van de oogst. Bij het einde van de oogst staan we met z’n allen wel even stil. Daar heffen we dan wel even met elkaar het glas op. Een feestelijk moment om te vieren dat het is gelukt is en we het met z’n allen weer voor elkaar hebben gekregen”.