Bij onze Odin winkels krijgen we regelmatig vragen over het verschil tussen bruine en witte eieren. Want hoe zit het nu eigenlijk?
We zetten het voor je op een rijtje en delen graag onze kennis én die van twee experts met wie wij al jarenlang samenwerken; Chris en Marjanne van biologische pluimveehouderij de Lankerenhof en Wim Vredevoogd, adviseur van biodynamische pluimveehouders.
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Meestal zijn het witte kippen die witte eieren leggen en bruine kippen die bruine eieren leggen, maar dat is dus niet altijd zo. Er zijn ook witte kippen die bruine eieren leggen.
Het eten dat een kip krijgt, heeft niets te maken met de bruine of witte kleur van het ei.
Chris: ”Witte leghennen die op grote schaal worden gehouden is een ras dat doorgefokt is om een hoge eierproductie te halen. Deze witte leghen heeft relatief weinig, maar wel energierijk, voedsel nodig om een gemiddeld ei van 60 gram te produceren. Aan dit type voer zijn synthetische aminozuren toegevoegd om aan de behoefte van deze kip te voldoen. Dit mag (en wil) een biodynamische boer niet gebruiken en dat willen wij zelf als biologische pluimveehouder ook niet.”
Als je puur kijkt naar input (voer) en output (ei) dan is zo’n witte kip zeer efficiënt waardoor het een lager geprijsd ei kan zijn. Andere rassen hebben meer voer nodig voor hetzelfde ei. Echter, de leefomstandigheden van de kip en biologisch of niet-biologisch voer is dan niet meegenomen.
Wim:” Hoe efficiënter de kip, hoe minder deze over houdt voor reserves. Het voer moet dus exact kloppen. Met alleen biologische ingrediënten kun je dit niet altijd realiseren. Ook heb je als bio of bd-boer de wisselende omstandigheden van het buitenleven niet in de hand. Als zo’n kip een verminderde weerstand heeft, kan dit eerder tot ziekte leiden.”
Er bestaan ook biologische witte eieren. De kippen krijgen meer ruimte dan witte leghennen die binnen blijven. Dit betekent ook dat deze kippen meer voer nodig hebben voor een ei van 60 gram.
De biodynamische Odin-eieren zijn eieren uit biodynamische landbouw. Ze worden geproduceerd en verpakt voor Odin uit een samenwerkingsverband van zeven Demeter-bedrijven. Odin-eieren komen van kippen met een goed leven. Ze hebben veel ruimte in de stal en een grote groene uitloop. Overdag kunnen ze vrij naar buiten om te scharrelen en een zandbad te nemen. Per 30 kippen loopt één haan rond. De kippen krijgen biologisch voer. Ze houden hun hele snavel waardoor ze zorgeloos en onbelemmerd kunnen pikken. De eieren zijn altijd voorzien van een Demeter-stempel en een cijfercode die uit de volgende onderdelen bestaat: Houderijsysteem (0 = biologisch), land van herkomst, bedrijfsnummer en eventueel stalnummer.
Wim: ”In mijn ogen is dat een biodynamische boerderij (Demeter keurmerk). Demeter boeren telen minimaal 50% eigen voer en de andere 50% is biologisch. Ook zijn we nu 9 jaar met de fokkerij van een dubbel doel ras bezig en hebben gecertificeerd hanenvlees onder Demeter keurmerk. Ik hoop dat steeds meer boeren richting bd gaan.”
Marjanne: ”Alleen letten op de efficiëntie van de kip is vanuit onze visie onvoldoende. In onze ideale wereld houden we hennen en hanen voor eieren en vlees én zorgen ze samen voor nageslacht. Beiden met voldoende ruimte voor hun natuurlijke gedrag, met 100% biologisch voer van eigen land, eigen mest en voldoende biodiversiteit. Kortom, een boerderij waarbij we de volledige kringloop in de hand hebben. Zover zijn we nu nog niet, maar we zijn wel een eind op weg. Vandaar ook ons nieuwe project samen met Odin met het Les Bleues kippenras. Hierin zoeken we naar een perfecte natuurlijke balans met hennen en hanen. We willen dat alles om de kippen heen ook klopt. Lees hier meer over dit dubbeldoel project.“
Je wil als consument graag de beste keuze maken. Hoe meer informatie en inzicht in de specifieke situatie van een bepaalde boer hoe beter je die keuze kunt maken. Hopelijk is hiermee in elk geval onze visie op eieren en de keuze in ons assortiment eieren een stuk duidelijker geworden.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.