De herfst is het seizoen waarin de paddenstoelen ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’. Bijzonder is dat het geen planten zijn, maar het vruchtlichaam van een schimmel waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt. We gaan hieronder dieper in op verschillende soorten paddenstoelen. De meer exotische soorten vind je vanaf oktober in de Odin winkels en online.
De kastanjechampignon heeft een bruine hoed met een licht nootachtige smaak en stevig vruchtvlees. Hij bevat minder vocht dan zijn broertje de witte champignon. Daardoor slinkt hij minder tijdens het koken. Door hun stevigheid kun je kastanjechampignons ook langer bewaren dan witte champignons.
De oesterzwam wordt ook wel omschreven als vegetarische biefstuk. Het vruchtvlees is zacht en wit en heeft een stevige bite. De smaak is heerlijk romig en licht pittig. De steel is ook eetbaar maar iets taai. Ook de oesterzwam verliest weinig vocht wanneer hij gekookt wordt.
De shii-take groeit oorspronkelijk op bomen en wordt al honderden jaren gebruikt in de Japanse keuken. Deze paddenstoel heeft een platte hoed met een bruine kleur en een crème kleurige steel. Hijis zeer aromatisch en heeft een krachtige nootachtige en kruidige smaak.
De hanenkam of cantharel (Cantharellus cibarius) is een paddenstoel uit de familie Cantharellaceae. De soort wordt ook 'dooierzwam' of 'girolle' genoemd. Het is een eetbare paddenstoel met een licht peperachtige smaak.
Deze van oorsprong Japanse paddenstoel varieert in kleur van wit tot lichtbruin. De hoed en de steel kunnen gegeten worden. De beukenzwam blijft knapperig bij een korte bereidingstijd en is goed te combineren met vis. Zijn naam heeft de beukenzwam te danken aan zijn groeiplaats. In het wild komt deze soort op beuken voor.
Oesterzwam paddestoelen uit biologische landbouw voor Odin geteeld en verpakt. De vorm lijkt op de schelp van een oester. De hoed is zeer smakelijk en heeft een licht pittige smaak, de steel is ook eetbaar maar iets taai.
Een portabella is de grote variant van de kastanjechampignon. De portabella heeft een nootachtige smaak en een stevig vruchtvlees wat ze ideaal maakt om te vullen.
De Eryngii is ook wel bekend als de koningsoesterzwam. Je kunt de hele paddenstoel eten. De Eryngi blijft ook bij het bakken stevig en heeft een lichte zoete smaak. Qua structuur is deze paddenstoel erg geschikt als vleesvervanger, net als andere oesterzwammen.
De Pompom blanc lijkt van buiten erg veel op een bloemkool. Hij is erg geschikt als vleesvervanger en voelt zacht aan. De smaak en geur vormen een combinatie van citrus en kokos. Vanwege de vorm zijn de Pom pom blanc ook geschikt om in schijven te snijden, te paneren en te bakken als een schnitzel.
De nameco valt vooral op vanwege zijn glans en kleur. De hoed is roodbruin. Met zijn nootachtige smaak kan je deze paddenstoel goed gebruiken in vleesgerechten en soepen. De Nameco geurt sterk en blijft ook na bereiding knapperig
Genoeg om een paar heerlijk herfstige paddenstoelengerechten te maken. Kijk voor kookinspiratie op onze receptenpagina.