Dit jaar zijn de penen extra lang vanwege de prachtige lange droge zomer. Als een van de weinige bedrijven in de regio heeft Gaos de grond niet beregend, waardoor de wortels echt moesten zoeken naar voedsel dieper in de grond. Normaal zijn ze dikker en korter. Rodeloka winterpeen is een mooie diep oranje wortel. De wortel is zoeter en smaakvoller dan andere penen, die daarom in smaaktesten ook altijd als lekkerste uit de bus komt.
Gaos is in 1988 omgeschakeld naar volledig Demeter akkerbouwbedrijf. Gelijktijdig hebben eigenaren Ellen Krul en Jos Jeuken een aantal koeien aangeschaft om het biodynamische plaatje rond te maken. Ruim 10 jaar levert Gaos al aan Odin. Mede dankzij die afzet hebben ze een mooie Rodelika kunnen ontwikkelen. Normaal gesproken is deze wortel niet zo mooi en evenwichtig van vorm en dat schrikt de meeste afnemers af. Bij Odin wordt echter vooral naar de kwaliteit en de smaak van groente gekeken. Daar is Gaos heel blij mee.
Met een vaste medewerker en veel enthousiaste stagiaires in de zomer wordt het bedrijf gerund. Akkerbouw is de hoofdtaak, maar daarnaast wordt er zoals gezegd vleesvee gehouden. Daarnaast doen ze aan zaad- en pootgoedteelt én produceren ze duurzame energie.
Als je winterpeen in een papieren zak op een donkere en koele plaats bewaart, blijft die makkelijk 2-3 weken goed. Het maakt niet uit of dat in de koelkast is of in een kelder. Een niet gewassen Rodelika is overigens langer houdbaar dan een schone winterpeen.
Voor het gebruik de penen wassen. De schil is glad en kan worden geschrapt of met een dunschiller worden verwijderd. Verwerk de wortel in plakken of stukjes. Door te roosteren verdiept de smaakt zich nog eens extra. Rauw eten kan natuurlijk ook. Pureren voor in de soep of samen persen met appel en gember geeft een heerlijke sap. Voor een lekkere worteltaart is Rodelika ook heel geschikt.