Peter van Berckel is al bijna dertig jaar verbonden met natuurvoeding. Hij geeft verschillende workshops over fermenteren. Tevens is hij docent aan de Groene Kookacademie en Kraaybeekerhof. Zijn eerste boek over fermenteren 'Tsukémono’ is recent verschenen.
“Verandering van processen is voor mij als natuurvoedingskundige en kok een dagelijks terugkerend thema. Ik fermenteer. Dat is te definiëren als de transformatie van voeding met behulp van micro-organismen: bacteriën, schimmels,gisten en enzymen. We beïnvloeden met deze techniek de smaak, structuur, houdbaarheid en verteerbaarheid van ons voedsel op een gunstige manier.
Fermenteren heeft voor mij iets mystieks. Je werkt samen met een onzichtbare wereld. Het leert mij te vertrouwen op processen die je niet met het blote oog kunt waarnemen. Je probeert zo gunstig mogelijke omstandigheden te scheppen om de fermentatie in goede banen te leiden. Iedereen kan fermenteren: met groenten, wat zout en een glazen pot maak je met het grootste gemak je eigen levende en vitaliserende voeding. Durf te vertrouwen dat de goede bacteriën voor je aan het werk gaan. En ondertussen worden je groenten méér dan ze oorspronkelijk waren. Over verandering van processen gesproken: ik zie het fermentatieproces als voedselalchemie en een avontuurlijke ontdekkingstocht.”
Ook leren fermenteren? Kijk op www.petervanberckel.nl.