In al onze groentetassen zit butternut pompoen van de biodynamische boerderij Thedinghsweert in Kerk Avezaath. De butternut is een smaakvolle pompoensoort die de vorm van een peer of pindapeul heeft. De kleur van de schil is zalmkleurig tot beige. Het vruchtvlees van de butternut heeft een gele tint.
Het bewerken van de aarde, een dagelijks leven met verzorgen van planten en dieren door de seizoenen heen, kan heilzaam werken op mensen die niet in staat zijn een geheel zelfstandig leven te leiden.
De biodynamische boerderij van 28 hectare heeft een zoogkoeienstapel, vleesvee en schaapskudde met lammeren. Samen met de verbouw van een 15-tal gewassen geeft de boerderij een ruime variatie aan mogelijke werkzaamheden. Door deze verscheidenheid aan klussen is een op persoonlijke maat gesneden aanbod van activiteiten mogelijk in kleine groepjes.
Snijd de butternut doormidden, verwijder pitten met een lepel en snijd daarna in stukken. Butternut is gekookt snel gaar en uitermate geschikt om een dikke maaltijdsoep van te koken. Maar je kunt de vrucht ook roerbakken, stoven of grillen. Butternut heeft een zoete smaak. Met bouillon, kruiden, peper en zout zijn er heerlijke gerechten van te maken.
Ingrediënten: 1 kleine butternut, 100 g prei, 100 g wortelpeterselie, 100 g geraspte Parmezaanse kaas, 1 el tomatenpuree, 1 el crème fraiche, scheutje olijfolie.
Butternut in lengte halveren. Zaden verwijderen. Beide helften in een pan met een laagje water beetgaar stomen. Prei in de lengte halveren en uitspoelen. Prei klein snijden. Wortelpeterselie schillen en in kleine stukjes snijden. Olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Prei en wortelpeterselie roerbakken. Scheutje water toevoegen en in 10 min gaar stoven. Kaas, crème fraiche en tomatenpuree toevoegen, roeren en in de halve butternuts scheppen.
Kijk op www.odin.nl voor verschillende recepten.