Gert van Brakel runt op het Zeeuwse eiland Tholen sinds 2001 zijn biologische glastuinbouwbedrijf van ruim 1,1 hectare groot. In de winter teelt hij vooral bladgroenten en in de zomer juist vruchtgroente. Waarom dat energiezuinig is vertelt hij je graag.
Winter versus zomer teelt
Gert: “De hele winter teel ik o.a. veldsla, eikenbladsla, bindsla en paksoi. Bladgroenten groeien goed bij een temperatuur van 8 ºC. ‘s Nachts mag dit afkoelen tot 2 ºC. Zou ik deze in de zomer telen, dan moet ik de kas koelen. Ik wil dat zo min mogelijk. De paksoi die vorige week in sommige groentetassen zat, was de laatste van het seizoen. De temperatuur neemt toe. Tijd voor een ander gewas. Een komkommer groeit goed bij een vrij constante temperatuur van 20 ºC. In de winter moet je dan de kas flink verwarmen. Dat kost extra energie. Ik teel het liefst zo energiezuinig mogelijk en kies er bewust voor om vanaf het voorjaar met komkommers te starten. Tot het najaar en dan stap ik over op bladgroenten.”
Paksoi in de winter
Gert: “De rups is één van de natuurlijke vijanden van de paksoi en andere bladgroenten. Een extra reden om deze soorten alleen in de winter te telen, is dat je rupsen pas vanaf het voorjaar ziet. Daar hoef ik mij als teler nu geen zorgen over te maken. De andere vijand is de luis. Daar moet ik wel alert op zijn. Als het nodig is, dan gebruik ik kalizouten. Dit is een natuurlijk middel waar het gewas ook krachtiger en sterker van wordt.”
Toekomstvisie
Gert: “Ik droom ervan 100% energie-neutraal te telen. Op mijn kassen liggen 240m² zonnepanelen. Deze panelen wekken energie op voor mijn warmwaterbehoefte. Liever wek ik al mijn energie op met zonne-energie. Dat vereist nog een extra investering in meer zonnepanelen. Ik hoop dat ik dat op termijn kan realiseren.”
Zin gekregen in salade? Bekijk onze slasoorten die je online kunt bestellen.