Hof van Moeder Aarde biedt een camping met een groepsaccommodatie, in de Achterhoek bij Neede. Er is een eigen biowinkel met veel producten van Odin. Hof van Moeder Aarde is een coöperatie van 10 mensen die op het terrein wonen en allemaal hun eigen inbreng hebben. Mede-oprichters Marieke Woudhuizen en Harm Koopmans laten ons Hof van Moeder Aarde ontdekken.
Marieke: “Wij zien het als een beweging: kom eerst thuis bij jezelf (maakt een gebaar naar zichzelf). Van daaruit kun je uitreiken naar buiten en creëren in verbinding (gebaar naar buiten). Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor ons en voor wat we hier neerzetten.”
Harm: “Wij zijn met 10 bewoners die allemaal eigen kwaliteiten hebben. Maar er zijn oneindig meer kwaliteiten. Wij vinden het fijn om mensen die naar ons toekomen uit te nodigen: je mag uitrusten, maar je mag ook mee-creëren. Dus als jij een bepaalde kwaliteit hebt, bijvoorbeeld het organiseren van boswandelingen, schrijf dan op het krijtbord ‘morgen een boswandeling’ en iedereen die wil mag meedoen.”
Marieke: “Maar vakantie houden, rust houden, is ook een talent. Hoeveel mensen kunnen dat!?”
Marieke: “We hebben een kleinschalige camping met plek voor wel 100 plaatsen. Maar per saldo hebben we 30 à 40 plaatsen beschikbaar, zodat mensen het gevoel van ruimte hebben. Je kan bij ons ook yurts huren, we hebben een groepsaccommodatie voor 20 personen, we hebben een cursusruimte die we zelf gebruiken, maar die ookdoor anderen gehuurd kan worden voor het geven van workshops en cursussen. En we hebben een moestuin en een biowinkel. En een blokhut voor 4 personen in aanbouw.”
Harm: “We zitten op een heel rustige plek in de Achterhoek, in Neede, en we merken dat heel veel mensen tegenwoordig de behoefte hebben om even helemaal niks te doen. Even de stilte in te gaan. Sommigen willen echt die stilte in, houden een retraite en hebben geen behoefte aan vermaak. Anderen vinden het fijn begeleiding te krijgen. Je kan bij ons coaching krijgen, werken met je stem, met systeemopstellingen, met massage en dans. Op basis van de vraag bepalen we hoe we kunnen begeleiden. Het is altijd maatwerk.”
Marieke: “Ritme kan daarbij een belangrijke rol spelen. Er is het natuurlijke ritme van dag en nacht en van de seizoenen. Daarnaast is het bij ons elke donderdag klusdag en elke dinsdag en vrijdag is er om 10.30 uur koffiepauze. Je kunt op jezelf blijven, maar als je behoefte hebt aan contact dan kun je daar gebruik van maken. En je kunt hier altijd meehelpen, bijvoorbeeld in de tuin met je handen in de aarde werken als je wilt.”
Harm: “Wij zijn de initiatiefnemers, samen met Joyce en Arjan. Wij hadden het idee dat we bij elkaar wilden wonen. Een paar jaar geleden vonden we deze camping die daarvoor de gelegenheid bood. Gedurende dit proces van idee naar realisatie groeide de groep uit naar 10 personen. Ik ben penningmeester van de coöperatie en doe samen met Arjan het zakelijke deel. En ik ga over het afval. Daarnaast ben ik samen met Marieke en Anna beheerder van de winkel. Samen met Marieke verhuur ik yurts op het terrein, dat is ons eigen bedrijf.”
Marieke: “Ik ga ook over de winkel, maar ook over de jaarplaatsen op ons terrein, het sanitair en voel me hoeder van hoe-kan-het-nog-duurzamer. En ik maak de roosters en doe mede de vormgeving van ons pr-materiaal.”
Harm: “Ja Marieke en ik verhuren yurts op het terrein. Je moet het zo zien: we hebben een stichting, die heeft het geheel aangekocht, met eigen financiering, crowdfunding en een lening van Triodos. De coöperatie heeft alle gebouwen overgenomen van de stichting. De coöperatie is eigenaar van de gebouwen en infrastructuur en is daarnaast ook ons werkbedrijf. Wij zijn bestuurslid van de coöperatie. De stichting beheert de grond op een duurzame manier. Op het terrein zijn weer verschillende bedrijfjes werkzaam zoals die van ons. Wij betalen daarvoor weer aan de coöperatie.”
Marieke: “De grond is in een stichting ondergebracht omdat we vinden dat de aarde van niemand is. Op een gegeven moment is het afbetaald en dan is de aarde weer van zichzelf’
Harm: “We werden ons voor het eerst bewust van Odin toen we een groenteabonnement namen in de winkel van Theo Boon (huidig directeur Odin, red.) in Ede begin jaren ’90. Marieke werkte toen als peuterjuf op de Vrije School. Zo kwam ik in aanraking met biologisch en toen dacht ik ‘die kant wil ik ook op’. Toen Theo zijn winkel in Ede wilde verkopen heb ik die gekocht en vanaf dat moment heb ik een heel fijne relatie met Odin gehad. Odin leverde alle producten voor de winkel. De filosofie van Odin en de coöperatieve gedachte sprak mij enorm aan. Ik tref binnen Odin altijd mensen met een hart, die echt bezig zijn voor de aarde en de verbinding tussen aarde, boer en consument.
Ik verkocht de winkel omdat ik een burn-out had. Odin nam toen mijn winkel over. Ik moest er vanaf en er was natuurlijk een handelsbelang voor Odin, maar ze zagen ook mijn persoonlijke belang om van die winkel af te zijn. Dat raakt me nog steeds. Toen we een paar jaar geleden begonnen met Hof van moeder Aarde en onze winkel, kon er maar één partner zijn en dat was Odin.”
Marieke: “Veel rust en jezelf mogen zijn. Laatst zei iemand: ‘al zou ik in een feeënpakje met een toverstokje rondlopen, dan nog zouden ze het niet gek vinden maar zeggen ‘wat heerlijk dat je hier blij van wordt!’’. Wat mensen ook mooi vinden is de winkel. We hebben een compleet assortiment en mensen vinden het fijn om niet het terrein af te hoeven voor hun boodschappen. En voor de verse broodjes die we tijdens de zomervakantie afbakken loopt iedereen warm. Het is een zelfbedieningswinkel. Gasten krijgen een boodschappenkaart en aan het eind van het verblijf wordt er afgerekend. Ze kunnen op ieder moment van de dag boodschappen doen.
En de natuur is hier heel mooi, heel groen, met veel grote bomen. En mensen kunnen hier creatief zijn, op allerlei fronten. We doen alles zo duurzaam mogelijk. We gebruiken veel tweedehands materialen en natuurproducten om de gebouwen en het terrein mooi te maken. En wat we merken is dat gasten graag mee willen doen, iets willen bijdragen aan het terrein. Dat is echt heel mooi.”
Marieke: “We wilden graag met een groep in een meer natuurlijke omgeving leven. Met mensen die dezelfde visie en passie hebben voor persoonlijke ontwikkeling, de natuur en duurzaamheid.”
Harm: “Ik vind het leuk om iets te laten zien waarvan mensen in eerste instantie denken dat het niet mogelijk is. Omdat ik het ontzettend jammer vind om met drinkwater de wc door te spoelen hebben we in ons laatste huis zelf een helofytenfilter gebouwd. Daarmee zuiveren we ons eigen afvalwater zodat we daarmee onze was kunnen doen en de wc’s kunnen doorspoelen. En zo is Hof van Moeder Aarde een plek waar we steeds meer zullen laten zien wat er allemaal kan. Ik vind niets leuker dan dat. We zijn dit niet gestart om anderen iets te laten zien, maar de grap is: er komen steeds mensen op af! Zo van ‘hoe doen jullie dat en waarom?’. Dáárachter zit voor mij nog het belangrijkste en dat is de zorg voor de aarde. En van daaruit kom ik in beweging.
Maar het is leuk dat er veel nieuwsgierige mensen uit heel het land komen. Veel mensen hebben idealen, maar vinden het moeilijk om die in de praktijk te brengen. Er komen ook best veel mensen die iets soortgelijks willen doen. Er zijn heel veel mensen in Nederland die de behoefte hebben om samen op een erf te wonen. In wat voor vorm dan ook. En die zijn heel nieuwsgierig hoe wij dit doen. Daar krijgen we wekelijks vragen over. Een deel van onze gasten heeft daar iets mee. Die kamperen bij ons om te zien hoe wij dat doen. Onze manier was altijd om het gewoon te dóen.”
Marieke: “De natuur spiegelt ons. De buitenwereld spiegelt ons. Hoe jij de buitenwereld ziet, zegt iets over jezelf. Daar kan je van leren, waardoor je thuis kan komen bij jezelf en jezelf welkom kan heten hier op deze aarde. De natuur helpt je daar enorm bij. Met je handen in de aarde bezig en de seizoenen beleven helpt. En als je met jezelf kan zijn, dan kan je uitreiken, dan kan je je eigen creativiteit laten stromen, de dingen uitdragen naar buiten. Je maakt symbolisch gezien dus eerst de beweging naar binnen en dan de uitgaande beweging.”
Harm: “Ook belangrijk is het creëren in verbinding, hoe doe je dat? Ik ben daar zelf ook nog steeds zoekende in. Wat kom ik daarin tegen, in het werken met anderen en wat zegt dat over mezelf? Dat is een leuke uitdaging. We zijn met een groep mensen die ook naar zichzelf wil kijken als er iets is, en dat is ook haast een voorwaarde. Ik had eerst een relatie alleen met Marieke, nu zijn er nog acht mensen bijgekomen (lacht)! Je bent continu om elkaar heen. We hebben samen een bedrijf en een woongemeenschap. Je moet continu met elkaar kunnen samenwerken.”
Marieke: “Dat betekent niet dat we het allemaal en altijd kunnen, zeker niet! We zijn ook nog aan het leren.”
Marieke: “We hebben één vaste vrijwilliger en een aantal die af en toe aansluiten. We zijn op zoek naar meer vrijwilligers. Dus mensen die in de buurt wonen zijn welkom!”
Harm: “Er was in het begin zoveel dat we moesten doen. Het voelt pas kloppend om vrijwilligers te hebben als je ze kunt begeleiden. Alles wat we doen willen we graag zorgvuldig doen. Nu zijn we zo ver dat er meer bedding en structuur is waarin vrijwilligers mee kunnen doen.”
Marieke (51) is lang peuterjuf geweest. Marieke danst graag en heeft veel met rituelen en de natuur. Ze heeft lang een eigen bedrijf gehad voor persoonlijke ontwikkeling, wat ze nu weer gaat opstarten. Duurzaamheid is erg belangrijk in haar leven, onder andere in voeding en kleding. En de zorg voor de aarde.
Harm (53 jaar) werkte vroeger in de automatisering. In 1995 nam hij een biologische winkel over. Na een burn-out leerde hij veel over zichzelf. Daarna volgde een periode als financiële man bij een zorgorganisatie. Tenslotte ging hij yurts verkopen en vervolgens kwam Hof van Moeder Aarde.
Harm en Marieke zijn 25 jaar getrouwd.
Geschreven door: Mari den Hartog