In de nieuwsuitzending van 7 mei stelt RTL op basis van hun eigen onderzoek dat er sprake is van ernstige overtredingen, waardoor ‘honderden producten in de winkel hebben gelegen, die niet echt biologisch zijn’. Consumenten zouden inzage moeten krijgen in de inspectierapporten van Skal, toezichthouder in de biologische sector, bepleit RTL. Zo kunnen ze zelf bepalen wat goed en fout is.
Vooropgesteld, de getoonde voorbeelden van dierenleed zijn ontoelaatbaar in de biologische sector waarin dierenwelzijn juist zo hoog aangeschreven staat. Bionext heeft de 207 dossiers waar RTL haar conclusie op baseert bekeken en het blijkt naast een paar rotte appels, vooral om onrijpe appels te gaan: boeren die net zijn begonnen of nog omschakelen vanuit gangbare landbouw en daardoor soms onwetend zijn en/of onbewust fouten maken. Ondanks de wettelijke ruimte voor herstel van fouten, verdienen deze gevallen extra aandacht. De echte ‘rotte appels’ worden door Skal - terecht - bestraft met de-certificatie. Dat is met het bedrijf waarvan de koeienbeelden van afkomstig zijn ook gebeurd.
Onze sector groeit hard en daar zijn we trots op. Die groei verplicht de controlerende instanties om nóg scherper te zijn. Concreet zal de sector biologische beginners beter moeten begeleiden. Daarnaast gaat Bionext met Skal in gesprek om een vorm van transparantie in de keten te vinden die geen ruimte over laat voor rotte appels. Transparantie die de consument in zijn vertrouwen sterkt en niet voor meer verwarring zorgt door een overkill aan informatie uit inspectierapporten, die moeilijk te beoordelen is.
Bij Odin kennen en controleren we elke schakel zelf. Van grondstoffen tot arbeidsomstandigheden. Nee, waterdicht krijg je het natuurlijk nooit. Maar we doen elke dag ons best om te waarborgen dat jij weet wat je eet.
Bronnen: Bavo van den Idsert - directeur van Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector.