Rabarber: groente of fruit?
Het is een groente. Al denken sommigen ten onrechte dat het fruit is. Dit komt hoe wij gewend zijn de friszure rabarber te eten. Als zoet dessert, in een taart of als jam. In hartige gerechten staan de eetbare stelen echter ook zeker hun mannetje. De combinatie met biet werkt goed. Tijd voor wat meer achtergrond over deze veelzijdige stengel en de Nederlandse Bio Brothers we de eerste rabarber vandaan halen.
Rabarber smaak
Van rabarber eet je alleen de stelen, niet het blad. De typische zure smaak komt van een klein beetje oxaalzuur dat in deze groente zit. Na het eten van rabarber voelen je tanden daardoor ook stroef. In het blad zit te veel oxaalzuur, dus dat kun je niet eten. Het zure van de rabarber zorgt ervoor dat aan veel gerechten suiker of honing wordt toegevoegd.
Tuinbouwbedrijf Bio Brothers
In America bij Venlo telen de gebroerders Tielen, Johan en Toon, o.a. rabarber. Ze telen verschillende soorten al is de ‘frambozen rood’ de voornaamste soort. Dit is een roodkokend soort die geschikt is voor vroege teelt. Johan; “Wat ik zo mooi vind aan rabarber is dat we deze al telen voordat alle bladeren aan de bomen zitten. Prachtig vind ik dat”. Het oorspronkelijke seizoen van rabarber is van april tot en met juni, al telen de Bio Brothers tot september. Johan: “Het is op zich een gemakkelijk gewas, redelijk ongevoelig voor ongedierte, ziekten en schimmels, maar de gezondheid van de bodem is wel enorm belangrijk. Goed onkruidmanagement is wel nodig om ziekten te voorkomen. Verder composteren wij bladeren en takken waarmee we voor een goede bodem zorgen. Rabarber houdt van water, dus we moeten ook zorgen voor een wat nattere zandgrond. Hagel zien we liever niet, dat overleefd rabarber niet. Helaas hebben we dat niet zelf in de hand, dus hopelijk zijn ook dit seizoen de weergoden ons weer goed gezind”.
Bestel de rabarber nu online en duik de keuken in!