Waarom zie je steeds vaker op een wijn dat deze vegan is? Wijn is toch 100% plantaardig, omdat het gemaakt is van druiven? Het is een begrijpelijke gedachte, maar de werkelijkheid zit iets anders in elkaar. Tijd voor opheldering…
In een van de laatste stappen in het maken van wijn wordt wijn geklaard. Dit betekent dat wijn helder wordt gemaakt. Wanneer een wijn namelijk klaar is met gisten, is de wijn troebel. Je kunt de wijn op dat moment al drinken, maar dit zijn we als consument niet gewend. Om de troebele wijn helder te maken wordt o.a. vislijm, gelatine en caseïne eiwit gebruikt. En juist dat is het probleem voor vegans. Op het moment dat je wijn drinkt zitten deze stoffen niet meer in de wijn, maar ze zijn wel onderdeel van het productieproces.
Een vegan wijn wordt helder gemaakt zonder middelen die een dierlijke oorsprong hebben. Dit kan op verschillende manieren. Door het verlagen van de temperatuur van de wijn of deze door ijskoude buizen te pompen wordt de wijn ook helder. Een andere manier is het gebruik van bentoniet. Dit is een kleisoort die ervoor zorgt dat o.a. eiwitten neerslaan. Alleen wijnen die op een van deze manieren helder zijn gemaakt, krijgen vegan op het etiket. Dat een wijn vegan is, staat niet altijd op het etiket. Dit is namelijk (nog) geen verplichting.
Biologische wijnboeren gebruiken sowieso zo min mogelijk toevoegingen voor hun producten. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zul je hier niet tegenkomen. De toevoegingen die deze wijnboeren gebruiken zijn bijna altijd plantaardig.
In ons wijnassortiment vind je een aantal wijnen die expliciet vermelden dat ze vegan zijn. Al onze wijnen zijn sowieso 100% biologisch of biodynamisch. Zo weet je zeker dat de wijn die je koopt bio èn vegan is. Voorbeeld zijn de Flos de Pinoso, Natural Star, Dominio de Punctum, Neleman en Perlage.
Op zoek naar een goede biologische vegan wijn? Bestel ze direct online.