Het klinkt zo eenvoudig om in harmonie met de natuur te leven. Daar komt echter best veel bij kijken. De docufilm The Biggest Little Farm laat zien wat het betekent om een dor stuk land om te bouwen tot een florerende ecoboerderij. De prachtige beelden in deze film zijn erg inspirerend. Wij zeggen dan ook; ga kijken en ervaar het zelf. Na het zien van de film vroegen we glastuinbouwteler Henk Verhage, wat in harmonie met de natuur voor hem betekent...
”Ik dacht dat 10.000 lieveheersbeestjes genoeg zouden zijn”
Vanaf 2010 werkt de Noordhoek biologisch. De grootste verandering voor Henk? “Sinds de overgang ben ik veel meer met de natuur bezig.” Henk vervolgt. “Ik ben er veel meer van afhankelijk nu. Eerder was de focus veel meer op opbrengst per m². Ziekten? Ik spoot een middel en het probleem was opgelost. In het begin was dat ook best wennen. Toen ik als bioboer te maken kreeg met meeldauw, luizen e.d., kon ik niet zomaar iets gebruiken. Ik zette tegen de luizen lieveheersbeestjes in. Ik dacht dat een stuk of 10.000 wel genoeg zou zijn. Niet dus. Ik verloor een groot deel van mijn oogst. Inmiddels weet ik dat zo’n 30.000 tot 40.000 lieveheersbeestjes nodig heb. Ik ben ook een ander soort komkommer gaan telen. De soort waar ik in het begin mee teelde was erg gevoelig voor meeldauw en virussen. De opbrengst was hoog en dat vond ik toen belangrijker. Nu teel ik een soort met een lagere opbrengst, maar deze is wel beter resistent tegen ziekten en virussen. Dat is ook wel de vraag aan zaadveredelaars. Om soorten te ontwikkelen die een betere weerstand hebben.”
Veel blijer en vrolijker
Hoe heeft het jou veranderd? “Ik vind het telen echt veel leuker nu. Ik ben een stuk vrolijker. Ik vind het fantastisch om echt met de grond en het bodemleven bezig te zijn. Het voelt beter, veel natuurlijker. Sterker nog; dat is het ook. Ik ben ook anders gaan denken. Veel meer vooruit. Dat moet ook. Eerder als het met een gewas mis ging, kon ik met een middel ingrijpen. Dan was het met een dag of twee weer goed. Dat kan niet met biologisch telen. Als ik vandaag zie dat een gewas aangetast wordt, dan zoek ik een natuurlijke oplossing. Het effect is meestal pas twee of drie weken later merkbaar. Dat vergt vooruit kijken. En dat doe ik nu dan ook. Met slim telen beperkt ik zo de risico’s en dat is goed.“
Kwekerij De Noordhoek
Al sinds 1980 teelt Kwekerij De Noordhoek glastuinbouwproducten als komkommers, paprika's en tomaten. In het mooie Zeeuwse Kapelle, Zuid-Beveland, runnen vader Kees en zoons Henk en Corné Verhage het familiebedrijf. Henk en Kees werden zich steeds bewuster van de schadelijke gevolgen chemische bestrijdingsmiddelen. In 2010 hebben ze de overstap gemaakt naar een volledig biologische teelt.