Olijven worden in het najaar geplukt. Wat ons betreft met veel zorg en aandacht. Het nieuws dat er olijfboeren zijn die krachtige zuigmachines gebruiken waarbij miljoenen vogels in het Middellandse Zeegebied worden gedood schokte ons. Hoe dit zit en hoe het ook echt anders kan vertellen we je graag.
Olijven worden regelmatig 's nachts geplukt doordat de koelere temperaturen hun aromatische smaken behouden. Uit nieuw onderzoek van het Portugese Instituut voor Natuurbehoud en Bossen blijkt dat miljoenen vogels worden gedood tijdens het olijvenoogstseizoen. Het gaat om een aantal zangvogels die elke winter emigreren van Noord- en Midden-Europa naar Noord-Afrika. Vaak stoppen ze in Zuid-Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië om even te rusten. Deze vogels worden ‘s nachts uit olijfbomen gezogen door superintensieve oogstmachines. Ook de insectenpopulatie heeft hier onder te lijden. De felle lampen van de machines zorgen voor desoriëntatie bij de vogels waardoor ze niet op tijd kunnen ontsnappen. Maar het kan ook heel anders… Overdag olijven oogsten is niet zo gevaarlijk voor de vogels. Ze vliegen weg zodra ze de machines zien en horen aankomen.
Een van Odin's leveranciers van olijven is Epikouros. Dit is een Grieks agrarisch bedrijf. In 1995 begonnen ze met het begeleiden en adviseren van Griekse boeren in het overstappen naar het biologisch verbouwen van olijven. Epikouros is Grieks en betekent onder andere 'helper'. Een toepasselijke naam voor dit bedrijf. Epikouros zorgt naast advies ook voor de olijfproducten.
De oogst van olijven gebeurt in het late najaar, zo rond oktober. Bij de boeren van Epikouros worden overdag, nooit ’s nachts, de olijven grotendeels met de hand geplukt. Op die manier worden de mooiste olijven gekozen om in de pot te gaan. De olijven die voor de olie gebruikt worden, worden met een soort harkje van de takken gehaald. De olijven vallen op een kleed onder de boom en na het harken wordt het kleed samengevouwen en de olijven in een mand of krat geschud. In een enkel geval worden er overdag kleine schudmachines gebruikt.
Een grote meerderheid van de boeren gebruikt biodynamische landbouwtechnieken en al diverse olijvenboeren zijn biodynamisch gecertificeerd. Alle boeren proberen de biodiversiteit op hun boerderij te behouden of te versterken. Hiermee creëren ze natuur die niet alleen vriendelijk is voor vogels, maar ook voor alle flora en fauna.
Eén de Epikouros-olijfboeren die Kalamata-olijven verbouwt is Stelios Karvounis. Zijn olijfgaarden bevinden zich in de bergen van Laconië, niet ver van Sparta. Hij staat bekend bij Epikouros als 'de meester van het snoeien'. Het snoeien van olijfbomen is naast positief voor de opbrengst, ook erg belangrijk voor het bestrijden van ongedierte. Er wordt bij biologische olijfteelt geen gif gebruikt. Om ongedierte te voorkomen is het belangrijk dat vocht zich niet kan nestelen in de boom. Dit kan anders een broeinest van ongewenste beestjes en bacteriën vormen. Door de bomen op de juiste manier te snoeien, kan de wind tot binnen in de boom waaien en vocht goed verdampen. Hierdoor is de boom beter beschermd en blijft gezond.
De olijven van Epikouros worden door ruim honderd olijvenboeren uit Midden- en Zuid-Griekenland biologisch en biodynamisch geteeld. De olijven worden naar de fabriek van Epikouros gebracht waar ze worden verwerkt tot conserveren, olie en tapenades. Bekijk hier het hele assortiment van Epikouros.
Omdat we van boer tot bord willen zorgen voor een gezonde keten, controleren we elke schakel zelf. Zodat jij precies weet waar je eten vandaan komt. Zo komen de olijven van delicatessen specialist Marc't uit Zuid-Italië en worden deze vroeg in de ochtend met de hand geplukt. Ook de olijven voor de olijfoliën van Bioplanete, De Nieuwe Band, Jules de Brochenin, Castillo de Ontur, Salvagno, Giancarlo Ceci en Agrinatura worden geen zuigmachines gebruikt. De olijven worden grotendeels met de hand geplukt en sowieso overdag.
Geschreven door: Krista van de Steeg