Het begon met een studie bd-landbouw en een jaar als medewerker bij Odin. Daarna ging Harald Oltheten samen met Margreeth in 1992 op zoek naar een goede plek voor een eigen fruitteeltbedrijf. Ze strandden in het Zeeuwse Oud-Sabbinge waar ze inmiddels een succesvol biodynamisch bedrijf runnen. Harald vertelt ons enthousiast over de teelt van kruisbessen.
Waar komt de naam ‘De Ring’ vandaan?
Harald begint te lachen: “Misschien niet zo origineel, maar ons bedrijf vind je op Ring nr 33.”
Kun je iets vertellen over jullie biodynamische (bd) aanpak?
Harald: “bd-landbouw blijft lastig uitleggen. Ik zal het kort houden. Een belangrijk onderdeel is de aandacht voor een gezonde bodem. Alle beestjes mogen er zijn. Net als eventuele ziektes en schimmels. Dat klinkt misschien vreemd, want ik heb ze liever ook niet. In plaats van deze te bestrijden is het voor mij een teken dat er ‘iets’ in de omgeving uit balans is. De zogenaamde schadelijke invloeden hebben een reden. De boomgaard heeft een betere weerstand nodig of er is een ander probleem. Door goed te kijken wat er gebeurt los ik het probleem op.”
Hoe ga je om met schadelijke beesten en ziektes?
Harald: “Kruisbessen zijn o.a. gevoelig voor rupsen, meeldauw en bladvalziekte. Om aantasting van het gewas te voorkomen steek ik tijd in onderhoud van de boomgaard. Ik snoei op tijd, niet te veel, niet te weinig, en haal onkruid weg. Het plukken van de kruisbessen moet op het juiste moment gebeuren. Je zou naar mijn boomgaard kunnen kijken en zeggen; ‘wat een zooitje’. Ik zeg: ‘de natuur is hier in balans’. En ik zorg voor een gezonde bodem”.
Wat moet je doen voor een gezonde bodem?
Harald: “Zorgen voor biodiversiteit. Ook dat blijft voor velen een moeilijk begrip. Eenvoudig gezegd gaat het om variatie. Wij hebben veel verschillende soorten bloemen en kruiden staan. Naast groene en rode kruisbessen telen we ook rode en witte bessen, aalbessen, bramen, appels, frambozen, vijgen, pruimen, roze vlierbloesem en kiwibessen. We hebben wat kippen en bijen die ik zelf verzorg. Met een gezonde bodem werkt alles samen en zijn beestjes en ziektes geen plaag, maar een uitdaging.“
Waarom mag de kruisbes meer op de Nederlandse kaart komen?
De populariteit van kruisbessen daalt al jaren. Het is zonde als deze helemaal verdwijnt. Het is namelijk een echt inheemse plant uit Noord-West Europa. Door kruisbessen te eten hou je een stukje inheemse landbouw in leven. Het zou mooi zijn als de kruisbes net als pastinaak een opmars maakt. Geniet ervan, want het seizoen duurt maar 5 weken.