We eten ‘m maar wat graag… de appel. Het liefst van eigen bodem. Appels worden in de periode augustus – oktober geoogst. Het is best lastig om ze zo te bewaren dat we er een jaar lang van kunnen genieten.
Uit de biodynamische boomgaard van Tim Moerman in Oostkapelle, Zeeland, komt een lekker appeltje dat ook nog eens extra lang te bewaren is; de Natyra. Nooit van gehoord? Dat kan heel goed. Het is namelijk vrij nieuw op de markt.
Jaren geleden geleden is dit ras door middel van plantveredeling ontwikkeld in Wageningen. Uiteindelijk is het toen niet op de markt gekomen, omdat de appel onvoldoende aan bepaalde eisen voldeed. Een jaar of 10 geleden is de ontwikkeling van dit ras weer opgepakt in Duitsland. Dit keer met succes. In 2014 heeft de Natyra zijn weg weer naar Nederland gevonden en heeft Tim Moerman deze aangeplant in zijn boomgaard.
De Natyra is een stevige appel die lang te bewaren is. Tim oogst hem in oktober, maar hij is tot in juli nog lekker sappig en stevig. Van smaak is hij zoet, met een klein fris zuurtje erin. In consumententests wordt de Natyra regelmatig als zeer goed beoordeeld.
In de biologische appelteelt is schurft een probleem dat steeds weer opduikt. Daarom worden er door veredeling appelrassen ontwikkeld die resistent zijn tegen deze schimmelziekte. De Natyra-appel is hier een voorbeeld van. Door de veredeling worden de bladeren en appels niet aangetast door deze ziekte. Wel zo fijn toch?
Tim is sinds 2014 eigenaar van de boomgaard Ter Linde. In deze boomgaard groeien diverse soorten appels zoals Elstar, Collina, Alkmene, Topaz en Natyra. Ook vind je er peren: Conference en Gieser Wilderman.
Naast appels en peren houdt hij ook honingbijen die hij zelf verzorgt. Op dit moment heeft hij 10 volken, maar hij hoopt er uiteindelijk 18 te hebben. Naast de honingbijen vind je in de boomgaard ook metselbijen. Die leven maar 6 tot 7 weken en hebben de gewoonte om nestjes te 'metselen' van klei, lemig zand of steentjes met modder. Ze doen dat soms in holle stengels en gangetjes in dood hout, maar ook achter boomschors of in lege slakkenhuisjes. Ze wonen ook erg graag in insectenhotels. In de boomgaard bestuiven ze de appel- en perenbomen. En zorgen ze voor biodiversiteit op de boerderij.
De mest voor een gezonde bodem haalt Tim van de naastgelegen boerderij waar zo’n 70 melkkoeien staan.
Door: Krista van de Steeg
Op de foto: Tim Moerman, fotocredits Marlie Koggel